Jdi na obsah Jdi na menu
 


Články

Příspěvky

6. 12. 2009

Adventní zamyšlení(236)

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekStalo se to před 106 léty. Psal se 17. prosinec 1903. Bratři Orville a Wilbur Wrightové poslali telegraf své sestře Kateřině. V telegrafu stálo: „Tak jsme skutečně uletěli 120 stop (37 metrů). Budeme doma na Vánoce.“ Kateřina popadla telegram a běžela s tou zprávou za redaktorem místních novin. Ten si telegram přečetl a řekl. „Tak to je výborné, přijedou na Vánoce.“ Ačkoliv byl návrat bratří Wrightů radostnou událostí, tou zásadní zprávou bylo to, že člověk poprvé dokázal letět strojem těžším než vzduch. Právě bratřím Wrightovým patří prvenství.
 
Celý příspěvek

30. 10. 2009

Reformační zastavení

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekDne 31.října roku 1517 přibil na dveře chrámu ve Wittenberu Martin Luther svých 95 tezí a zahájili to, co dnes nazýváme reformací.  Luther založil své učení na třech klíčových reformačních principech, které bych dnes rád připomenul pro naše duchovní povzbuzení.

(přepis krátkého zamyšlení prorozhlas)
 
Celý příspěvek

30. 9. 2009

Vděčnost

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekVším způsobem budete obohacováni, abyste mohli být velkoryse štědří; tak povzbudíme mnohé, aby vzdávali díky Bohu. (2.Korintským  9:11)

Každé čtyři sekundy umírá na tomto světě někdo v důsledku hladu nebo nemoci způsobené podvýživou. Třičtvrtiny z těchto úmrtí jsou děti. Na následky hladu a podvýživy umírá každoročně šest milionů dětí mladších pěti let. Poslední průzkumy dokazují, že 852 000 000 lidí na světě trpí podvýživou. V 90. letech 20. století se celosvětová chudoba snížila o 20 procent. Počet hladovějících se však zvýšil o 18 milionů. Hlad a podvýživa jsou největším zdravotním rizikem, na jejich následky umírá více lidí než na AIDS, malárii a tuberkulózu dohromady.

 
Celý příspěvek

20. 9. 2009

Sexualita a poslušnost

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekŽijeme v době, kdy o sexuální čistotě slyšíme téměř výlučně pouze v náboženském kontextu. Sekulární prostředí si je vědomo problému spojených se sexualitou a proto nabádá k opatrnosti, k použití dostatečných ochranných prostředků atd. A my křesťane v tomto prostředí žijeme. Někdy mám dojem, že se za své přesvědčení týkající se lidské sexuality stydíme a rozhodně se k němu moc nehlásíme. Není to prostě moderní říkat, že se sexem počkáme do svatby a že chceme být věrní své ženě. Co naplat, že nám to dokonce přikazují zákony naší země. Prostě se to dnes moc nenosí.
 
Celý příspěvek

19. 7. 2009

Nejčastěji krachují manželství, kde pár společně žil již před svatbou

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekŘada mladých lidí dnes začne žít se svými partnery na zkoušku ještě předtím, než se vezmou a založí společně rodinu. Podle odborníků to ale není nejlepší nápad. Ti, kteří žijí spolu dlouho před vstupem do manželství, pak totiž mají častěji problémy a vztah, který končívá rozvodem. Více naleznete na serveru novinky.cz. Čtěte ZDE.
 
Celý příspěvek

4. 7. 2009

Evangelizace a Ježíš

/ Rubrika: Články / Komentářů: 1
     Evangelizace a Ježíš – zamyšlení nad úlohou zákona a evangelia v procesu evangelizace (IDObrazekEA č.36)
     V tomto čísle časopisu Idea se zaměřujeme na zákon a evangelium. Jde o velmi významný rozměr chápání biblické zvěsti. Správné porozumění zákona a evangelia je nesmírně důležité pro téměř každou oblast života církve. Otázka zákona a evangelia hraje klíčovou úlohu především v oblasti evangelizace, tedy obrácení.
     Podívejme se společně na jeden biblický text. Jde to text o Ježíši a bohatém mládenci. 
 
Celý příspěvek

3. 6. 2009

Hledání pravdy

/ Rubrika: Články / Komentářů: 1
ObrazekNěkdy mám pocit, že je stále těžší orientovat se v dnešním světě. Myslím si, že dopátrat se pravdy je obvykle nesmírně náročné, často nemožné.  Vždyť kdo z nás se vyzná v politické a obchodní džungli, kde často stojí slovo proti slovu a kde jen těžko můžeme zjistit, kdo má vlastně pravdu?
 
Celý příspěvek

29. 4. 2009

Křesťanské vůdcovství

/ Rubrika: Články / Komentářů: 1
ObrazekManuál (nejen) pro pastory.

Cílem tohoto manuálu je pomoci ti být věrným vůdcem, tak jak to od tebe očekává sám Pán Bůh, ale také církev a sbor. V Božím slově nacházíš určitě celou škálu potřebných rad, je však důležité umět tyto rady aplikovat v každodenní praxi. Tato brožura ti nenabízí kompletní řešení, ale ukazuje na oblasti, které nemůžeš přehlížet a kterým se musíš cíleně věnovat. 

Pro přípravu této brožury byly použity především materiály, které vyhotovila a prezentuje organizace International Leadership Institute. Materiály jsou využity s jejich souhlasem.
 
Celý příspěvek

10. 3. 2009

Tohle nepropásněte

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekDne 7.3. odvysílala Slovenská televize velmi zajímavé setkání v pořadu Pošta pre teba. Nepamatuji se, kdy jsem z veřejnoprávní televize slyšel tak mnoho jasných svědectví. Doporučuji ke shlédnutí.    
 
Celý příspěvek

16. 1. 2009

Embryolog: Při umělém oplodnění se v podstatě likvidují lidské bytosti

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekDoporučuji zajímavý rozhovor s profesorem Petrem Hachem, přednostou Ústavu pro histologii a embryologii I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Rozhovor se týká současného stavu a etických problémů spojených s umělým oplodněním. Článek naleznete ZDE.
 
Celý příspěvek