Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 9. 2007

Činit Boží vůli

Kdo činí vůli Boží, to je můj bratr, má sestra i matka.

Marek 3:35

Když nám někdo řekne, že je něčí bratr, sestra či matka, okamžitě si uděláme představu a jakési rodinné vazbě. To co tito lidé dohromady sdílejí jsou společní předkové. V době Ježíše Krista tomu bylo trochu jinak. Rodinní příslušníci sdíleli mnohem více než jen společné geny. Děti byly naučeny tomu, že zastávaly stejné hodnoty, jako jejich rodiče, pracovali spolu s rodiči, byli vyučeni řemeslu, jakému byli vyučeni rodiče. Takže v Ježíšově době nebyla důležitá pouze ta tělesná vazba, ale také vazba duševní a duchovní.

V textu, který předchází náš biblický verš, čteme právě o tomto rozporu mezi fyzickou rodinnou vazbou a duchovní rodinnou vazbou. Marie a Ježíšovi bratři přišli za Ježíšem. A tehdy Ježíš říká, že všichni ti, kdo jsou kolem něj shromáždění jsou jeho „matka a bratři.“ Ne, Ježíš tady neodporuje tomu, že je Mariin syn. Ani Marii neodsouvá nemilosrdně na okraj společnosti. Naopak, dává všem ostatním obrovské zaslíbení. Zaslíbení, že jsou Jeho rodinou.

Pak už zbývá jen jedna otázka. Co znamená činit vůli Boží? Odpověď je zdánlivě jednoduchá. Sám Ježíš Kristus řekl: „Neboť to je vůle mého Otce, aby každý, kdo vidí Syna a věří v něho, měl život věčný.“ (Jan 6:40) To, co už není tak jednoduché, je životní rozhodnutí k tomu, abychom se nechali Bohem k Jeho účelu používat. On chce používat jak náš příkladný život, tak také naše slova. Obojí je nezbytně důležité. Pokud žijeme vzorným životem, ale nedokážeme při tom poukázat na Ježíše Krista, jako na toho, kdo nás k takovému životu vede, pak je naše svědectví jen polovičaté. Ještě větší tragédie však je, když ústy svědčíme o Ježíši, ale naše skutky náš vztah k Němu popírají. O takovém člověku Ježíš říká: „Ten služebník, který zná vůli svého pána, a přece není hotov podle vůle jednat, bude velmi bit.“ (Lukáš 12:47)

Chtějme tento měsíc prožít jako bratři, sestry i matky Ježíše Krista. Zaměřme se na to, abychom byli svědky Jeho veliké moci jak slovem, tak skutkem a aby se skrze nás děla Jeho vůle. Životnímu stylu, který by Ježíš mohl použít, se můžeme učit stejně tak, jak se mu učili ti, kdo byli kolem Ježíše a byli nazváni Jeho bratry, sestrami, matkami. 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář