Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 11. 2006

POMOC PRO AFRIKU

Misijní práce v Tanzanii pastora Zakaya Malekwy

 

Se Zakem, jak mu všichni říkají, jsem se seznámil při své studiu na teologii v USA. Zak se narodil v muslimské rodině. Když narukoval do armády, dostal se k atletice a konkrétně k hodu oštěpem. Jelikož byl talentovaný, obdržel stipendium ke studiu na univerzitě v USA, kde se věnoval atletice. Tam také uslyšel evangelium a odevzdal svůj život Ježíši.

ObrazekV hodu oštěpem nasbíral mnoho zkušeností a dosáhl mnohých úspěchů. Účastnil se Olympijských her Moskvě, Los Angeles a v Soulu. V roce 1982 se stal mistrem Afriky. Na stejné soutěži byl ještě dvakrát druhý a jednou třetí. A určitě bych mohl pokračovat. Ale zmíním už jen jednu situaci spojenou se sportem. Když se účastnil olympijských her v Moskvě, tak se po skončení soutěže oštěpařů vydal do ulic Moskvy, kde se snažil lidem mluvit o Ježíši Kristu. Zpět do olympijské vesničky se vracel v černé volze v doprovodu pracovníků KGB. Z olympijské vesnice se už ven nedostal.

Právě touha zvěstovat evangelium vedla Zaka k tomu, že se po ukončení sportovní kariéry stal kazatelem v buši. Cestoval od vesnice k vesnici a mluvil lidem o naději, která je v Ježíši Kristu. O několik let později se rozhodl ke studiu teologie. A tak jsme se setkali v USA. Zak mi byl dobrým přítelem a nejednou jsme seděli ve stejné lavici. Po dokončení studia se Zak vrátil do Tanzanie a velmi aktivně se zabývá misijní činností. Je ředitelem oddělení evangelizace v Diecézi Mbulu v Evangelické luterské církvi v Tanzánii.


Obrazek













Zak se na mne obrátil s prosbou o finanční podporu některých nových misijních projektů. V Tanzanii je obrovské množství práce a potřeby jsou veliké. Často se jedná o projekty, které cizinci pro jejich náročnost prostě nezvládnou udělat. Zak nám poslal celý seznam nových aktivit, které by chtěli začít. Třinecký sbor z mnoha projektů vybral jeden, který bychom chtěli podpořit. Jde o misijní práci v utečeneckých táborech v příhraničních oblastech Burundi a Rwandy. Jak asi všichni víte, v těchto státech proběhla hrozivá genocida, před kterou prchly stovky tisíců lidí. Právě těm, kdo utekli do Tanzanie se chystá pomáhat také pastor Zakayo.Přestože pastora Zakaya dobře znám a důvěřuji mu, ověřil jsem si z dalšího nenavislého zdroje, že dělá to, o čem mluví a že peníze budou dobře využity. Ve stejné oblasti působí norský profesor teologie, Dr. Yri, který mi potvrdil jeho angažovanost. Navíc s ním právě začali spolupracovat další dva lidé z USA, kteří tam jedou na několikaměsíční misijní pobyt.

Pokud byste se chtěli přidat, můžete tento projekt podpořit svými dary. Můžete je přinést v hotovosti do kanceláře našeho sboru nebo je můžete převést na náš sborový účet (192980639/0300) a to s variabilním symbolem 777. Sbírky se konají do konce listopadu.

Pokud by jste měli jakékoli dotazy, rád Vám je odpovím.

Předem děkujeme Těm z Vás, kdo se rozhodnete toto dílo podpořit.

 

Za třinecký sbor SCEAV

Ing.Michal Klus, M.Div.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář