Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 10. 2006

Vyučování na Ukrajině

Asi před rokem a půl jsem spolu s vikářem Martinem Piętakem využil nabídky vedení naší církve a účastnil jsem se konference ve Varšavě, kterou pořádala Světová luterská federace (dále SLF). Tato konference měla téma Autorita Božího Slova. Konference se účastnilo asi 20 delegátů ze střední a východní Evropy. Se zármutkem musím konstatovat, že se zde projevilo to, že ve SLF převažují názory, které hodnotu Bible silně snižují. Většina vyučujících teologů nepovažovala Bibli za Boží slovo.

                Právě na této konferenci jsem se seznámil s pastorem Alexandrem Grossem s Oděsy. Pastor Gross už tehdy říkal, že by rád připravil pro pracovníky své církve seminář s podobnou tématikou a už ptal se, zda bychom byli ochotni přijet.

Ve dnech 7-15. září 2006 jsme tedy spolu s vikářem Martinem Piętakem pobývali v Oděse, kde jsme vedli seminář na téma Autorita Božího Slova. Seminář byl určen predikantům, což jsou v Německé evangelické církvi na Ukrajině lidé, kteří jako dobrovolníci pracují ve funkci zástupců pastora. Z dvaceti sborů této církve je víc než polovina bez pastora. V takovém případě predikant vede bohoslužby, při kterých čte kázání zaslané z ústředí církve (!?), vyučuje konfirmaci a všestranně zajišťuje chod sboru. V neděli je ve většině sborů asi 20 – 50 účastníků bohoslužeb. Ve sborech, kde je pastor, je predikant pravou rukou pastora a v případě, že je pastor mimo sbor, zastupuje ho. Přestože v této církvi neordinují ženy, většina predikantů, kteří se účastnili semináře byly právě ženy.

Než ještě popíšu naše vyučování, dovolte několik informací o historii a současnosti jejich církve. Tato církev byla založena německými usedlíky, kteří přišli na Ukrajinu jako kolonizátoři na konci osmnáctého a na začátku devatenáctého století. A rozhodně jich nebylo málo, což dokumentuje počet sborů, který byl přes 600. Církev ale nepřežila komunismus. Pastoři byli vyvezeni na Sibiř, jako i mnozí členové. Nezbyly ani domácí skupinky, vůbec nic. Po revoluci tak církev začala vznikat naprosto z ničeho a to za pomoci Bavorské evangelické církve. Jak v minulosti, tak i dnes je Oděsa místem, kde je ústředí církve. V církvi se používají dva jazyky: němčina a ruština. Ukrajinština se používá jen výjimečně.

Jak jsem řekl, naše vyučování bylo zaměřeno na téma Autorita Božího Slova. 15 predikantů mělo opravdu náročný program. V 9 hodin ráno začínali vlastními prezentacemi a diskuzemi. Tuto část vedl místní pastor Alexander Gross. Potom následovalo až do 18 hodin naše vyučování a to pouze s hodinovou pauzou na oběd a krátkými přestávkami mezi hodinami. V 19 hodin měli predikanti ještě jednu vyučovací hodinu s přednášejícím z Německa. Program dne byl zakončen večerním modlitebním shromážděním, které začínalo ve 20 hodin.

Naše každodenní vyučování jsme měli rozděleno do čtyř bloků a to dle požadavků organizátorů. První blok se týkal vyučování o Bibli. Rozebírali jsme původ Bible, otázky inspirace a bezchybnosti Písma a podobně. Druhý blok byl exegetický a to znamená, že jsme rozebírali jisté části Božího slova, konkrétně evangelia Marka. Třetí blok byl z oblasti praktické teologie a učili jsme, jak mít osobní užitek ze čtení Božího slova, jak připravit studium na skupinku, jak připravit kázání nebo zamyšlení a jak používat Boží slovo při poradenství. Poslední blok sloužil k tomu, aby si predikanti nastudovanou teorii osvojili v praxi. Takže účastníci měli za úkol studovat jisté texty, připravit studium na skupinku, připravit osnovu kázání a podobně.

Byli jsme velmi vděčni, že jsme mohli s našimi hostiteli prožít tak vzácné chvíle a sami jsme byli povzbuzeni. Když jsme odjížděli, slyšeli jsme z úst naších bratří a sester, že jsme jim nebyli jen přednášejícími, ale že jsme jejich noví přátelé. Loučili se s námi s prosbou, ať znovu přijedeme a ať pošleme i další. Zároveň prosili, abychom předali pozdravy a tímto to znovu činím.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem Vám, kdo jste se za nás modlili. Svými modlitbami jste se stali součásti této naší kratičké misijní cesty. Bez Vás by to nešlo. Také chci poděkovat těm z Vás, kdo jste přispěli finančně. Vaše dary jsme předali a byly použity k tomu, že se mohli semináře účastnit i ti, co by si to nikdy dovolit nemohli. Děkuji rovněž vedení církve a vedení sboru za pomoc při uhrazení cestovních nákladů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ahoj!

deki, 12. 1. 2008 18:34

mas hezke stranky, proc nemas "navstevni knihu"? Je to pak o moc lepsi, i lepsi komunikace a tak ;)
diky moc za kazani! DawP.

P.S. Taky jsem zvědav, co to tam ti recnici vyvadeli. Pokud v Bibli neni Bozi slovo..!? (chtelo by to otevrenou diskuzi, s jednou vetou clovek nevi, na cem je).