Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kázání

Příspěvky

18. 9. 2016

Neúplná rodina

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

img_2173.jpgBudu vám Otcem a vy budete mými syny a dcerami, praví Hospodin zástupů'.

(2. Korintským 6:18)

 

Dnes máme před sebou předposlední kázání ze série o rodině. Chceme hovořit o neúplné rodině. Rodina je obvykle definována jako otec, matka a děti. Většina našich kázání často hovoří o takovéto rodině. Ale realita je taková, že ne všichni žijí v této situaci. Není málo z vás, kdo v takové rodině úplně nežijete. Když v rodině někdo chybí, jde o neúplnou rodinu. A to dnešní kázání je zaměřeno právě na vás, na ty, kdo žijí v neúplné rodině.

Audio záznam naleznete zde.

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

30. 8. 2016

Vypořádání se s rodinnou minulostí

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

1.jpgPokračujeme v naší sérii o rodině a dnes chceme hovořit o vypořádání se s rodinnou minulostí. Minulost totiž ovlivňuje naši přítomnost a budoucnost. A tady v tomto kostele sedávají ti, kdo si prošli velmi pohnutou minulostí a to i v rodině. Tady v tomto kostele sedávají ženy, které byly v rodině sexuálně zneužívány. Tady v tomto kostele sedávají ti, jejichž rodič nebo rodiče je agresivně ponižovali, ubíjeli, deptali. Tady v tomto kostele sedávají ti, jejichž rodiče byli nebo jsou opilci, kteří v opilosti dělali různé věci. Tady v tomto kostele sedávají ti, jejichž rodiče je nutili lhát a podvádět, aby kryli své podvody a nečestnosti. Tady v tomto kostele sedávají ti, kteří doma neslyšeli, že jsou milováni, že někomu na nich záleží. Tady v tomto kostele sedávají ti, kdo doma slyšeli mnoho slibů, kterým uvěřili a které nikdy nebyly naplněny. Tady v tomto kostele sedávají ti, kdo zažili tvrdé konflikty rodičů a jejich bolestné rozvod.

Audio záznam naleznete zde.

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

7. 8. 2016

Výchova dětí jistých v Bohu

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMinulé kázání bylo o dětech, o jejich místě v rodině, o výchově. I dnes v tomto tématu budeme pokračovat. Je mi jasné, že mezi sebou máme svobodné i bezdětné. A že pro některé to dnes může být trochu bolestivé. Ale chtěl bych tady připomenout něco moc důležitého a to pro nás všechny. Přestože každé dítě je opravdu vzácným darem, děti nejsou tím nejhodnotnějším darem. Nejhodnotnějším darem je Ježíš Kristus a Jeho přítomnost v našem životě. A to si musíme připomínat.

Audio záznam naleznete zde.

 

Video záznam naleznete zde.

 

 
Celý příspěvek

3. 7. 2016

Mužství a ženství v hříšném světě

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

1a.jpgNení náhodou, že sérii o rodině začínáme problematikou mužství a ženství. Od chvíle, kdy je člověk hříšný, je v této oblasti obrovských zmatek. A ani dnes to není lepší. Ano, možná se zlepšily některé aspekty především v postavení žen, ale ruku v ruce s tím přichází další chaos, který přináší bolestné ovoce. Žijeme v době, kdy si lidé mění pohlaví, kdy se už u dětí neuvádí otec a matka, ale rodič 1 a rodič 2, v době, kdy se ruší pisoáry a zavádějí společné záchody, protože už neumíme rozdělovat společnost na muže a ženy. Prostě je tady zoufalé nepochopení toho, co znamená být mužem a ženou. Společnost je tak přesycená honbou za svobodou, že si svobodu vynucuje i tam, kde ji nemá. A tak se dnes prosazuje svoboda a volnost od toho, s jakým pohlavím jsme se narodili a to není nic jiného než ďábelský útok na stvořitelský řád. Je to útok proti tomu, co tady chce mít Pán Bůh. A kde je problém? Problém je v tom, že společnost nechápe, co znamená být mužem a ženou. Ďábel zaslepil lidskou mysl a zhnusil lidem Boží model.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

27. 6. 2016

Pavel a Silas ve Filipech

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

1.jpgKdyž jsme šli jednou do modlitebny, potkala nás mladá otrokyně, která měla věšteckého ducha a předpovídáním budoucnosti přinášela svým pánům značný zisk. Chodila za Pavlem a za námi a stále volala: "Toto jsou služebníci nejvyššího Boha. Zvěstují vám cestu ke spáse." A to dělala po mnoho dní. Pavlovi to bylo proti mysli, obrátil se proto na toho ducha a řekl: "Ve jménu Ježíše Krista ti přikazuji, abys z ní vyšel!" A v tu chvíli ji ten zlý duch opustil. Když si její páni uvědomili, že tím přišli o svůj zisk, uchopili Pavla a Silase a vlekli je na náměstí před městskou správu. Tam je předvedli před soudce a řekli: "Tito lidé pobuřují naše město. Jsou to Židé a rozšiřují zvyky, které my jako Římané nemůžeme uznat, nebo se dokonce podle nich řídit." Také dav se obrátil proti nim a soudcové z nich dali strhat šaty a rozkázali je zbičovat. Když je důkladně zbičovali, zavřeli je do vězení a žalářníkovi poručili, aby je dobře hlídal. On je podle toho rozkazu zavřel do nejbezpečnější cely a pro jistotu jim dal nohy do klády. Kolem půlnoci se Pavel a Silas modlili a zpěvem oslavovali Boha; ostatní vězňové je poslouchali. Tu náhle nastalo veliké zemětřesení a celé vězení se otřáslo až do základů. Rázem se otevřely všechny dveře a všem vězňům spadla pouta. Když se žalářník probudil a uviděl, že jsou všechny dveře vězení otevřené, vytasil meč a chtěl se zabít, protože myslel, že mu vězňové uprchli. Ale Pavel hlasitě vykřikl: "Nedělej to! Jsme tu všichni!" Tu žalářník rozkázal, aby mu přinesli světlo, vběhl dovnitř a pln strachu padl před Pavlem a Silasem na kolena. Pak je vyvedl ven a řekl: "Bohové a páni, co mám dělat, abych byl zachráněn?" Oni mu řekli: "Věř v Pána Ježíše, a budeš spasen ty i všichni, kdo jsou v tvém domě." A začali jemu i všem v jeho domácnosti zvěstovat slovo Boží. Ještě v tu noční chvíli se jich ujal, očistil jim rány a hned se dal se všemi svými lidmi pokřtít. Pak je zavedl do svého domu, pozval je ke stolu a s celou rodinou se radoval, že uvěřili v Boha. (Skutky 16:16-34)

Audio záznam naleznete zde.

PowerPoint naleznete zde.

 

 
Celý příspěvek

12. 6. 2016

Zvol si život aneb kázání nejen o eutanázii

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

1.jpgPoslanci na konci května dostali návrh zákona o důstojné smrti, který zavádí možnost eutanázie a asistované sebevraždy. Dovolte tedy, že se tedy dnes dotkneme toho tématu. Ale nejprve si laicky vysvětlíme pojmy. Slovo eutanazie pochází z řečtiny a znamená dobrá smrt. Dá se definovat jako usmrcení na žádost. Potom je tady asistovaná sebevražda. V tomto případě člověk připraví smrtící látku, nejčastěji jed ve formě roztoku, který si pacient sám vypije a tímto se usmrtí.  Podle českého právního řádu jde o vraždu či napomáhání k vraždě. V několika zemích jde už ale o legální čin a to především v případě nevyléčitelně nemocných, kteří trpí velkými bolestmi.

Audio záznam naleznete zde.

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

31. 5. 2016

Kdo je křesťan?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMilí konfirmandé, dnes jste tady vyznávali vaši víru v Pána Ježíše Krista. Vyznali jste, že chcete být křesťané. Víte, za křesťana se dnes považuje kde kdo. A tak je důležité, položit si otázku, kdo je to křesťan. Odpověď uvidíme právě v našem textu. 

  Video záznam naleznete zde. (kázání v čase 57:45) 

 
Celý příspěvek

16. 5. 2016

Co pro tebe dělá Duch svatý?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

img_1752.jpgMilí přátelé, už se vám někdy stalo, že jste se dostali do situace, kdy jste si byli jistí, že jste nějakou informaci měli, tedy něco věděli, ale jak to bylo třeba použít, tak jste si nemohli vzpomenout? Možná se to trochu stalo dnes i někomu z konfirmandů. Možná ti z vás, kdo se teď chystáte na maturitu či na státnice jste došli do bodu, kdy jste si něco opakovali a říkali jste si, že toto jste už přece věděli. A teď už si to zase nepamatujete.

Audio záznam naleznete zde.

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

9. 5. 2016

Moudrá žena buduje svůj dům

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

1.jpgDnes máme neděli, kdy děkujeme maminkám a ženám vůbec. Za co jim děkujeme? Dočetl jsem se, že průměrná žena uvaří za život 35.000 jídel, ustele až 40 000 postelí, vysaje koberec, který kdyby měl na šířku jen jeden metr tak by vedl z Třince až do Brna. A mohli bychom pokračovat. A i proto jim dnes děkujeme. Děkujeme za jejich službu v povolání být matkou.

Chceme se dnes podívat ne ten obraz ženy, matky v Bibli. V knize Přísloví čteme: „Moudrá žena buduje svůj dům, kdežto pošetilá jej vlastníma rukama boří.“ (Přísloví 14,1)

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

5. 5. 2016

Dá nám Bůh, o co prosíme?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 2

1.jpgŘekl jim: "Někdo z vás bude mít přítele, půjde k němu o půlnoci a řekne mu: 'Příteli, půjč mi tři chleby, protože právě teď ke mně přišel přítel, který je na cestách, a já mu nemám co dát.' On mu zevnitř odpoví: 'Neobtěžuj mne! Dveře jsou již zavřeny a děti jsou se mnou na lůžku. Nebudu přece vstávat, abych ti to dal.' Pravím vám, i když nevstane a nevyhoví mu, ač je jeho přítel, vstane a vyhoví mu pro jeho neodbytnost a dám mu vše, co potřebuje. A tak vám pravím: Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte, a bude vám otevřeno. Neboť každý, kdo prosí, dostává, a kdo hledá, nalézá, a kdo tluče, tomu bude otevřeno. Což je mezi vámi otec, který by dal svému synu hada, když ho prosí o rybu? Nebo by mu dal štíra, když ho prosí o vejce? Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše váš Otec z nebe dá Ducha svatého těm, kdo ho o to prosí!" (Lukáš 11,5-13)

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek