Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kázání

Příspěvky

23. 2. 2015

Cíl: Vidět Kristovu slávu

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMnozí z vás víte, že v létě nám tady jezdili a občas ještě jezdí bratři a sestry z Arizony v USA. Před několika léty jsem skupinku těchto přátel vezl na malý výlet. Byl červenec, ale moc se nám nevydařilo počasí. Pršelo, bylo docela chladno. Projížděli jsme polní cestou. Na jedné straně jakýsi lesík, na druhé louky a pasoucí se krávy. A do toho stále prší a je zima. Bylo mi líto, že to počasí je, jaké je, protože samozřejmě by podle mne ten výlet byl mnohem lepší za hezkého počasí. A najednou jedna z těch žen v autě řekla: „To je tak absolutně nádherné!“ Velmi mne to překvapilo a tak jsem se zeptal, co je nádherné. A ona říká, že ty louky a ten déšť a ten chládek. 

Video záznam naleznete zde.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

18. 2. 2015

50 odstínů? Ne!

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 2

a.jpgV těchto dnech kina zaplavil film, který vydělá obrovské milióny. Proč? Protože zase posunuje hranice morálky a studu kousek dále. Jde o film Padesát odstínu šedi. Je to film, který romantizuje sexuální násilí. Samotná herečka hlavní ženské role Dakota Johnson popisuje, jak hrozivé bylo natáčení a jak ponižující je ve skutečnosti znázorňované chování. Herec hlavní mužské role Jamie Dordan na tiskové konferenci hovořil o tom, jak je šokován, jakou popularitu mají knihy, podle kterých se film točí. Říká, že to nechápe a dodává, že nechápe ani to, proč byl tak masově následován Hitler. Připomíná, že samotný fakt, že něco zástupy opěvují, ještě neznamená, že je to dobré. Ale zároveň říká, že doufá, že film přináší něco dobrého.

 
Celý příspěvek

5. 2. 2015

Mzda nebo milost?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMnozí první budou poslední a poslední první. Neboť s královstvím nebeským je to tak, jako když jeden hospodář hned ráno vyšel najmout dělníky na svou vinici. Smluvil s dělníky denár na den a poslal je na vinici. Když znovu vyšel o deváté hodině, viděl, jak jiní stojí nečinně na trhu, a řekl jim: 'Jděte i vy na mou vinici, a já vám dám, co bude spravedlivé.' Oni šli. Vyšel opět kolem poledne i kolem třetí hodiny odpoledne a učinil právě tak. Když vyšel kolem páté hodiny odpoledne, našel tam další, jak tam stojí, a řekl jim: 'Co tu stojíte celý den nečinně?' Odpověděli mu: 'Nikdo nás nenajal.' On jim řekne: 'Jděte i vy na mou vinici.' Když byl večer, řekl pán vinice svému správci: 'Zavolej dělníky a vyplať jim mzdu, a to od posledních k prvním!' Tak přišli ti, kteří pracovali od pěti odpoledne, a každý dostal denár. Když přišli ti první, měli za to, že dostanou víc; ale i oni dostali po denáru. Vzali ho a reptali proti hospodáři: 'Tihle poslední dělali jedinou hodinu, a tys jim dal stejně jako nám, kteří jsme nesli tíhu dne a vedro!' On však odpověděl jednomu z nich: 'Příteli, nekřivdím ti! Nesmluvil jsi se mnou denár za den? Vezmi si, co ti patří a jdi! Já chci tomu poslednímu dát jako tobě; nemohu si se svým majetkem udělat, co chci? Nebo snad tvé oko závidí, že jsem dobrý?' Tak budou poslední první a první poslední. (Matouš 19:30 – 20:16)

Audio záznam naleznete zde.

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

18. 1. 2015

Proměnění vody ve víno

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgTřetího dne byla svatba v Káně Galilejské. Byla tam Ježíšova matka; na svatbu byl pozván také Ježíš a jeho učedníci. Když se nedostávalo vína, řekla Ježíšovi jeho matka: "Už nemají víno." Ježíš jí řekl: "Co to ode mne žádáš! Ještě nepřišla má hodina." Matka řekla služebníkům: "Udělejte, cokoli vám nařídí." Bylo tam šest kamenných nádob, určených k židovskému očišťování, každá na dvě až tři vědra. Ježíš řekl služebníkům: "Naplňte ty nádoby vodou!" I naplnili je až po okraj. Pak jim přikázal: "Teď z nich naberte a doneste správci hostiny!" Učinili tak. Jakmile správce hostiny ochutnal vodu proměněnou ve víno - nevěděl, odkud je, ale služebníci, kteří vodu nabírali, to věděli - zavolal si ženicha a řekl mu: "Každý člověk podává nejprve dobré víno, a teprve když už se hosté napijí, víno horší. Ty jsi však uchoval dobré víno až pro tuto chvíli." Tak učinil Ježíš v Káně Galilejské počátek svých znamení a zjevil svou slávu. A jeho učedníci v něho uvěřili. (Jan 2:1‑11)

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

11. 1. 2015

Zasévání pro spravedlnost

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg

Opět máme za sebou týden hrůzných činů. Skupina Boko Haram v Nigérii vyvraždila celé město. Vrcholem byla včerejší správa o desetileté dívce, kterou poslali jako sebevražednou atentátnici na tržiště v městě Maiduguri. Zemřelo dvacet lidí. S námi všemi asi nejvíce zamávala událost, které se odehrála tento týden v Paříži. Muslimští extrémisté vyvraždili redakci týdeníku Charlie Hebdo. Tento týdeník, jak říká David Floryk, je „levičáckou stokou provokací a rouhání.“ Ale naše kultura zastává svobodu slova a rozhodně takové lidi nevraždí. Demokraticky mají právo říci svůj názor. To je jeden z výdobytku křesťanské kultury, která usiluje o spravedlnost. Jinými slovy, můžeme s jejich názory nesouhlasit, ale budeme bránit jejich právo své názory vyjádřit. To je něco, co je v islámské kultuře naprosto nepochopitelné.

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

31. 12. 2014

Co Bůh očekává od tebe?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgŽijeme ve světě plném nejrůznějších očekávání. Patří to k životu. Máme nějaká očekávání od svých rodinných příslušníků. Máme nějaká očekávání od svého zaměstnavatele. Máme očekávání také sami od sebe. Někdy se ta očekávání naplní, někdy ne. Určitě jste také měli nějaká očekávání od letošních Vánoc. Možná byla velmi konkrétní. Možná jste pouze obecně chtěli prožít Vánoce v klidu a pokoji, možná jste chtěli přijmout nové povzbuzení a posílení od našeho Boha. A možná se vaše očekávání naplnila, možná ne. U každého z nás to bude asi trochu jinak. Dnes budeme mluvit o tom, že i Pán Bůh má od nás nějaká očekávání. A to oprávněně. Vždyť nám dal život. Jak by dnes On vyhodnotil náš život? A hlavně, jak ho vyhodnotí v den, kdy budeme odcházet z tohoto světa? Podívejme se na jeden z mnoha textů, kdy Ježíš vybízí své následovníky, aby byli připraveni.

Video záznam naleznete zde.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

25. 12. 2014

Narodil se nám Syn

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg Čekáme rodinu! Čekáme dítě! Čekáme dceru! Čekáme syna! I já jsem letos slyšel několikrát od mně blízkých osob tuto radostnou zprávu. Taková zpráva se přináší většinou hrdě a nadšeně. Tato zpráva je většinou už ověřena lékařem a „očima“ ultrazvuku. Následuje období čekání. Pak přijde ten okamžik a přichází radostné sms typu: Dnes se nám narodil Pepíček či Anička. A i letos o Vánocích jsem si znovu všiml, že mnozí rodiče říkají, že takové dítě je stejně největším darem, který tito rodiče dostali.

                Milí přátelé, přestože těhotenství Marie se svoji délkou nijak nelišilo od ostatních těhotenství, tak ta zpráva typu čekáme syna, přišla mnohem, mnohem dříve, než přicházejí běžné zprávy. Dávno přicházely různé náznaky. Ale v době Izajáše už nebylo pochyb. Mesiáš přijde jako dítě. Není divu že Handel tuto pasáž zapracoval do svého známého oratoria Mesiáš. Přečtěme si tedy tu zprávu o očekávání dítěte, tak jak ji zapsal Izajáš už asi 700 let před narozením Krista.

Video záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

24. 12. 2014

3 Boží dary

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg JEŽÍŠ přišel a zvěstoval pokoj, pokoj vám, kteří jste dalecí, i těm, kteří jsou blízcí. (Efezským 2:17)

Štědrovečerní kázání.

 

 

 

 

Video záznam naleznete zde.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

17. 12. 2014

Advent: průvan v peněžence

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgJe advent a součástí adventu v dnešní době je také ekonomika. Pokud jste četli noviny či sledovali jiné zpravodajství, tak jste asi zachytili informace o utrácení. Ale každý rok v adventu také slyšíme o dobročinnosti. Známé jsou třeba adventní koncerty české televize. Představte si, že v loňském roce u příležitosti těchto koncertů Češi vytáhli z kapsy 4 917 775 Kč. Je to asi padesátník na každého obyvatele. Samozřejmě jsou tady i další dobročinné akce. Takže průměrná štědrost se bude pohybovat v řádu korun nebo dokonce desítek korun na obyvatele. Na druhé straně už v prvním adventním víkendu stouply tržby obchodníků o desítky procent. Odhaduje se, že jen v internetových obchodech Češi letos v adventu utratí asi 22 miliard korun. Další odhad říká, že celkově Češi letos před Vánocemi utratí o 15% více než loni. Ano utrácení je součástí adventu. Máme přece co slavit. Ale nepřehání se to už. Myslím si, že právě pohyby v naší peněžence a na našem účtu v době adventu mohou být pro nás dobrým zrcadlem toho, kde je naše srdce.

 
Celý příspěvek

4. 12. 2014

Křesťané, neopakujme stejnou chybu!

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMilí přátelé, dovolte, že začnu ilustrací. Letos jsem byl poctěn tím, že jsem dvakrát ve dvou různých rodinách montoval stejnou skříň. Byla trochu větší a složitější, bylo třeba pomocníky a zabralo to dost času. Byly to starší skříně a neměli jsme návod.  Když jsme stavěli tu první, uvědomil jsem se, že jsme jeden díl namontovali vzhůru nohama. Museli jsme zase kus skříně rozebrat, daný díl otočit a pokračovat dále. Když jsme stavěli o pár měsíců druhou stejnou skříň, tak jsem si říkal, že si na tento díl musíme dát pozor. Takže jsme si dávali pozor a dolní část jsme opravdu měli dole a horní nahoře. Ale po nějakém čase jsme zjistili, že ten díl mám namontován obráceně. Co mělo být vpředu, bylo vzadu a naopak. Proč to říkám. Asi by mi bylo lehčí nepřiznávat se ke své hlouposti, ale říkám to proto, abychom se z chyb poučili. Ne, nebojte se. Kázání nebude o stavění skříní. Chceme se poučit od následovníků Ježíše. Dnešní text totiž odhaluje jednu chybu Ježíšových následovníků a já bych byl rád, abychom ji my neopakovali. Ale teď už si přečtěme dnešní text, který přináší to adventní poselství o příchodu Ježíše.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek