Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kázání

Příspěvky

19. 3. 2012

Život v radosti

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgTak tady znovu sedíme. A každý z nás přichází s něčím. Někdo je tady a má za sebou týden, kdy měl velký konflikt v zaměstnání. Jiný člověk je nesmírně unavený, protože se stará o nemocnou nebo stárnoucí osobu. Další možná neuspěl při zkoušce ve škole a není jisté, zda tu školu dodělá. Možná je tady někdo, kdo tento týden přišel o práci. Možná je tady nějaký svobodný člověk, který tento týden opět propadl bolesti z toho, že je sám a nemá partnera. A určitě bychom mohli najít spoustu dalších důvodů a situací, proč lidé mohou zažívat smutek. A do toho všeho zaznívá ta výzva dnešní neděle: Radujte se! Ano, určitě je třeba umět také plakat s plačícími. Ale Boží slovo nám ukazuje, že i v době slz a pláče se máme radovat. Je to vůbec možné? Vyslechněme si dnes svědectví apoštola Pavla, které je zde zapsáno k našemu povzbuzení.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

6. 3. 2012

Nestyď se vydávat svědectví

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 2

a.jpgDnes máme neděli, která se latinsky jmenuje Reminiscere. A je to vlastně volání křesťanů k Bohu, aby na nás pamatoval, se svojí milostí. Církev tak vyznává, že bez Boží milosti by byla ničím. Já dnes ten důraz jemně změním. Určitě chceme i dnes volat k Pánu, aby na nás pamatoval a dal nám svoji milost, ale zároveň se chci zeptat, zda i my pamatujeme. Zda pamatujeme a zda nám dochází, co Ježíš Kristus pro nás udělal. Jsme v postu, budeme končit velkým pátkem a víme, co se tam stalo. Ale otázka je, zda na to pamatujeme v našem každodenním životě a zda to má na něj nějaký dopad.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

27. 2. 2012

Neplýtvej Boží milosti

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgDovolte, že dnes začnu malou ilustrací. Představte si, že byste potřebovali místo k bydlení a objevil by se někdo, kdo by vám řekl, že pro vás má dům. Vzal by vás do auta a zavezl by vás třeba na Kamionku. Tam by zastavil před úplně novým domem za 4 milióny a předal by vám klíče. Dvě sady klíčů. Klíče od domu a klíče od auta a řekl, že to je dar pro vás a že ho máte dobře využít. Vy byste srdečně poděkovali. Pak byste si sedli na patník a obvolali všechny přátele a dělili se s radostnou novinou o tom, jak byl zázračně vyřešen váš problém s bydlením, a jak jste dostali mnohem víc, než jste si přáli.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

30. 1. 2012

Druhé nejdůležitější přikázání

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 2

p5180362.jpgCo byste si pomysleli, kdybych tady začal líčit to, jak se muž se ženou k sobě hezky chovají, jak se mají rádi. Určitě nás to potěší, když vidíme harmonický pár, máme z toho radost. Ale zůstala by ta radost i tehdy, kdybych řekl, že ten muž je ženatý s jinou a že mají dvě děti a že ta žena má manžela, který bojuje s rakovinou? Najednou se při myšlence na takový vztah už neusmíváme, ale jsme pobouřeni. Ten druhý pohled totiž úplně mění naše chápání dané reality.
Nebo si třeba představte, že teď na začátku kázání tady hlučně vejde dovnitř dvojice lidí. Asi budeme zklamání z toho, že jsou lidé neschopni přijít včas. Ale co když zjistíme, že ten hluk tvoří dvě berle, kterými se podpírá člověk, který chtěl ještě před chvíli spáchat sebevraždu. Potkal našeho sborovníka, který zrovna šel do kostela, ten s ním dlouze hovořil a pozval ho na bohoslužbu, proto přišli pozdě. Taro nová informace by zase náš pohled zásadně změnila. Najednou nám nevadí, že nás vyrušili, vždyť jde o život. Možná právě proto nám Boží slovo říká, že nemáme soudit, protože neznáme celou realitu. Dnešní text je také o takových rušitelích. Poslouchejme pozorně, co dělají lidé a jak reaguje Ježíš.

Audio záznam naleznete zde.

 


 

 
Celý příspěvek

8. 1. 2012

Pýcha nemá nárok

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 1

a.jpgText, který za chvíli budeme číst je napsán křesťanům ve městě Korint. V této části epištoly Pavel varuje před pýchou. Ďábel totiž používá pýchu, aby ublížil těm, kdo se stali křesťany. On chce, abychom byli hrdí na sebe a ne na Ježíše. A tak se snaží, abychom byli pyšní na to, že my jsme věřící. Usiluje o to, abychom byli pyšní na to, že my máme funkční rodinu. Jde mi o to, abychom byli pyšni na to, jak my kážeme, zpíváme, organizujeme či jinak sloužíme ve sboru. Myslím, že nemusím pokračovat.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

5. 1. 2012

Co nás povede v roce 2012?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg"I vytáhli ze Sukótu a utábořili se v Étamu na pokraji pouště. Hospodin šel před nimi ve dne v sloupu oblakovém, a tak je cestou vedl, v noci ve sloupu ohnivém, a tak jim svítil, že mohli jít ve dne i v noci. Sloup oblakový se nevzdálil od lidu ve dne, ani sloup ohnivý v noci." (Exodus 13:20-22)

Co nás povede v roce 2012? Čemu nebo komu budeme věřit? A kde nás to zavede? To jsou otázky, které si chceme klást na začátku roku.

Kázání je k dispozici pouze jako audio. Naleznete je zde.

 
Celý příspěvek

29. 12. 2011

Pro co Ježíš nepřišel?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

pc241573.jpg Anděl jim řekl: "Nebojte se, hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid. Dnes se vám narodil Spasitel (neboli Zachránce), Kristus Pán, v městě Davidově.“ (Lukáš 2:10-11)

Kázání o tom, proč Ježíš přišel a pro co určitě nepřišel.

Kázání je k dispozici pouze jako audio. Naleznete je zde.

 

 
Celý příspěvek

29. 12. 2011

Štědrovečerní kázání

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgHle, stojím přede dveřmi a tluču; zaslechne-li kdo můj hlas a otevře mi, vejdu k němu a budu s ním večeřet a on se mnou. (Zjevení 3:20)
 

Kázání o tom, že nestačí žít minulostí, nestačí žít připomínkou Vánoc, je třeba zažít je v přítomnosti. Člověk potřebuje zažít příchod Krista.

Před kázáním je vhodné shlédnout toto video, na které kázání navazuje.

Kázání je k dispozici pouze jako audio. Naleznete je zde.

 
Celý příspěvek

12. 12. 2011

Kde je má naděje?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMám ještě nějakou naději? To je hluboká otázka, kterou si kladou lidé v různých situacích. Tuto otázku si může klást student, který těžce nezvládl písemnou část zkoušky. Tuto otázku si může klást dívka zamilovaná do chlapce, kterého zrovna potakala s jinou. Tuto otázku si klade člověk, který se dozvěděl o smrtelné diagnóze. Tuto otázku si může klást člověk, který touží po odpuštění. Vlastně je pravdou, že tuto otázku si klademe velmi často. Co je to ale naděje?

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

30. 11. 2011

Ježíš je tvůj Zachránce!

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgŽijeme ve světě, kdy různé nemoci a úrazy nejednou omezí schopnost člověka využívat smysly. Nicméně dnešní technologie významně pomáhá. Nedávno jsem na internetu viděl krátké video, na kterém dívka, která byla dlouhodobě hluchá, poprvé slyší po aplikaci tzv. Kochlerova implantátu. Bylo vidět to velké nadšení. To je příklad z oblasti sluchu, ale představte si, že byste po úrazu nemohli mluvit a věděli byste, že se blíží den, kdy promluvíte. Předpokládám, že byste o tom přemýšleli a plánovali si, co řeknete jako první. Bible nám hovoří o člověku, který byl němý devět měsíců a jsem si jist, že velmi dobře přemýšlel o tom, co řekne. Je řeč o Zachariáši, otci Jana Křtitele.

Audio záznam naleznete zde. V audiu je záznam jen zkrácené verze.

 
Celý příspěvek