Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 12. 2007

Adventní zamyšlení

Ani se nám to nechce věřit a advent je zase tady. Advent je obdobím očekávání a přípravy. Mnoho z těchto adventních aktivit nás má připravit na Vánoce. Připravujeme se tím, že zdobíme a pečlivě uklízíme naše domovy. Chystáme se na to, že u štědrovečerního stolu budeme chtít ostatní obdarovat a takto jím udělat radost. Navštěvujeme různé adventní koncerty, aby nás připravily a naladily na tu vánoční atmosféru.

Proč ale Vánoce slavíme? Můžeme mít různé důvody. Jedni se možná nad důvodem Vánoc nezamýšlejí a prostě si to užijí. Druzí je slaví, protože se narodili v této křesťanské kultuře a protože tento svátek je velmi radostný a oblíbený. Další to dělají, protože si chtějí připomenout narození Ježíše Krista.

A právě při této příležitosti se můžeme ptát: Kdo je tento Ježíš, jehož narození si připomínáme? Tuto otázku si pokládali lidé už za života Ježíše. Ptali se Ježíše kým je a dokonce i Ježíš se ptal lidí, za koho jej pokládají?

Ježíš jednou uzdravil slepého muže. Vůdcové národa se později tohoto muže ptali na Ježíše a položili mu otázku: „Za koho ty jej pokládáš?“ On odpověděl: „Je to prorok.“ (Jan 9:17) Tento člověk se setkal s Ježíšem ještě jednou a po kratičkém rozhovoru změnil svůj názor a pochopil, že Ježíš není pouhým člověkem s nadpřirozenými schopnostmi, ale že je Bohem, který přišel na tento svět, aby zemřel za hříchy každého člověka. Jeho reakce směrem k Ježíši mluví za vše: „Řekl: "Věřím, Pane," a padl před ním na kolena.“ (Jan 9:38)

Advent je období přípravy. Využijte jej a položte si otázku: Kdo je pro mne ten Ježíš, jehož narození si připomínáme? Přemýšlejte o tom a přečtěte si znovu tu zprávu o narození Ježíše v Bibli. Možná i Vy potřebujete změnit pohled na to,  kým Ježíš Kristus je. Možná i Vy potřebujete změnit postoj, jaký k němu máte.

Přejí Vám, abyste vánoce prožili ve velké radosti. Přeji Vám, abyste vánoce prožili ve velké radosti nejen proto, že je to krásný svátek, ale především proto, že jejich význam má pro Vás obrovskou důležitost.