Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 6. 2009

Hledání pravdy

Někdy mám pocit, že je stále těžší orientovat se v dnešním světě. Myslím si, že dopátrat se pravdy je obvykle nesmírně náročné, často nemožné.  Vždyť kdo z nás se vyzná v politické a obchodní džungli, kde často stojí slovo proti slovu a kde jen těžko můžeme zjistit, kdo má vlastně pravdu?

 

Ale nejde pouze o vzdálené problémy, ale i o ty, které se nás denně dotýkají. Vezměte si například obyčejné reklamní letáky. Ano, tady určitě nacházíme pravdu. Obchodníci si nemohou dovolit podávat nepravdivé informace. Ale co za tou pravdou stojí? Jde opravdu o to, že nám chtějí ušetřit peníze? Opak je pravdou, jejich cílem je, abychom utratili více.

 

Obchodní firmy si dobře uvědomují moc reklamy a právě proto na ní vynakládají obrovské prostředky. A já jejich počínání plně chápu. V této tržní společnosti bych to na jejich místě dělal stejně. Nicméně, doplácí na to zákazník, který vlastně obelhává sám sebe a utrácí víc, než chtěl.

 

Proč to všechno říkám? Protože chci poukázat na to, že není vůbec jednoduché poznat pravdu. V dnešní společnosti lidé považují často za pravdu to, čemu sami chtějí věřit. Nenamáhají se pravdu hledat.

 

A tak se dostáváme i k duchovním věcem a k záležitostem víry. I tady si lidé totiž často vybírají, čemu chtějí věřit a často se tak sami obelhávají. Jedni chtějí věřit v Boha, který je láska a který nikdy nikoho neodsoudí. Druzí chtějí věřit, že žádný Bůh není. Třetí chtějí věřit, že je Bůh po smrti vezme do nebe, protože nikoho nezabili a neokradli. Další věří, že jsou sami bohové.

 

Jak k takovým názorům došli? Odkud se vzala jejich představa o Bohu? Vymysleli si ji! Vymysleli si přesně takového Boha, jaký jim vyhovuje. Málokdy se setkám s někým, kdo by přemýšlel, hledal, studoval a tak došel k nějakému závěru. Často lidé přijmou ten postoj, který jim prostě nejlépe vyhovuje.

 

V jakého Boha věříte vy? Pokuste se odpovědět na tuto otázku! A potom si položte ještě jednu otázku: je to, v co věříte, pravda nebo je to pouze něco, čemu chcete věřit, protože to je pro vás nejjednodušší? Pokud věřím v boha, kterého jsem si stvořil ve své mysli, tak to žádný bůh není, je to jen výplod fantazie a pravda je úplně jiná. Jak tedy nalézt pravdu?

 

Ježíš řekl: Hledejte a naleznete. On taky řekl: Já jsem ta cesta, pravda i život. Ať už věříte čemukoli nebo komukoli, rozhodněte se hledat. Já jsem přesvědčený, že jediný pravý Bůh je Ježíš Kristus. Tuto jistotu mi dává Bible. Nespoléhám se tedy na svůj vlastní intelekt a na svou vlastní představivost. Spoléhám se na Boží slovo. Pozývám Vás k hledání pravdy. I pokud jste skeptici, pozývám Vás, začtěte se do Bible. Každý vzdělaný člověk by si Bibli měl přečíst. Hledejte pravdu a posuďte sami, kde ta pravda je. Já jsem ji našel v Kristu. V Něm jsem našel odpovědi na své zásadní životní otázky a jsem opravdu šťastný.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vira -email Romni20@seznam.cz

Romni20@seznam.cz, 1. 8. 2009 23:51

prosim vas verim v boha a chci moc ale asi mi to nejde jak vam celym srcem si misli m jak bich to chtela moc zavidim tem lidem co moc veri a vidim jaky sou spokojeny ne nezavidim preji jim to spis ale sem stoho nanic nevim co mam delat asi sem dost spatny clovek buh me neprijme ani se mu divit nebudu neumim odpoustet i kdyz se snazim a vite proc to oni to delaji snazila sem se smanzelem pomahat rodine a mam je rada i tak ale oni nas jenom pomlouvaji a nemaji radi ale ja ikdyz jim to nereknu tak je mam rada ale nemluvim snimi a chybeji mi moc trapi me to ja jim neublizila spis oni me mam z toho ciste svedomi ale snima to nic nedela nechci tomu uverit jaky sou zly a vubec jim nechybim ani prosim pomuzete mi najit cestu k bohu?nevadi kdyz to nepujde pochopim to a stejne mam moc rada boha naseho