Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 10. 2008

Kde nakupujete?

Žijeme v době, kdy světem hýbou nejrůznější názory a postoje. Zrovna v těchto dnech se u nás hovoří o novém Občanském zákoníku, který má vzít církvím právo oddávat a na druhé straně má ještě více přiblížit homosexuální soužití manželskému svazku.

 

 

 

Mnohé, především velké, firmy a společnosti také zaujímají nějaké stanoviska. Například McDonald vynakládá velmi významné prostředky na to, aby propagoval homosexuální životní styl. Nedávno poslal 56 svých zaměstnanců na speciální školení do San Diega, aby se učili, jak propagovat homosexuální životní styl. Navíc Macdonald jedním s hlavních sponzorů americké Gay parade. Podobně jsou na to i další firmy. Například Dell – výrobce počítačů, Mototorola nebo Shell.

 

 

 

Nevím, jak na takové zprávy reagujete vy. Já osobně si už nechci dát hamburger u McDonalda, určitě si při koupi počítače nekoupím Dell, nebudu chtít telefonovat z Motoroly a tankovat u Shell? Je to extrémní názor? Možná ano. Ale proč bych měl navyšovat (i když jen minimálně) zisk někomu, kdo se tak radikálně staví proti Božímu stvořitelskému řádu. Pokud mám možnost volby, budu volit tak, abych minimalizoval zlo. A kde budete nakupovat vy?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

upřesnění

EmilM, 12. 4. 2009 21:42

upřesnění: s bratrem pastorem Klusem

Zcela souhlasím

EmilM, 12. 4. 2009 21:41

Zcela souhlasím s bratrem pastorem.

zdroj informací

Michal Klus, 10. 4. 2009 22:02

Zdravím Vás!

Parsonage.org využívám už asi 5 let a osobně jsem nenarazil na nic, co by naznačovalo, že nejsou věrohodní. Ale asi se budete muset přesvědčit sám. Nicméně, zrovna v tomto případě si pamatuji, že jsem se zaměřil na firmu McDonald's a našel jsem více zdrojů informací o jejich aktivitách v této oblasti i o bojkotu, který vyhlásily různé americké organizace, i o tom, že ten bojkot byl úspěšný. Ostatní firmy jsem neprověřoval.
Nevím, zda jste našel i ten navazující komentář, který jsem o tom napsal. Je zde: https://klus.estranky.cz/clanky/clanky/jeste-jednou-mcdonalds

Přeji požehnané Velikonoce!

aha

Josef Janíček, 10. 4. 2009 18:29

Už jsem si přečetl komentáře, nicméně nevím, zda je web parsonage.org důvěryhodným zdrojem informací. S pozdravem. JJ

otázka

Josef Janíček, 10. 4. 2009 18:27

Dobrý den,
taky by mě zajímal zdroj informací tvrdící, že tyto firmy podporují homosexuální životní styl.
S pozdravem.

Josef Janíček

presentace

Michal, 22. 10. 2008 8:32

Do fotogalerie jsem přidal obrázky z presentace týkající se úvodu do problematiky homosexuality.

Jirkovi

Michal, 22. 10. 2008 8:07

Ahoj Jirko,

děkuji za komentář a připomínku. Rozhodně mne to donutilo, abych se nad tím znovu zamyslel a ptal se, co bylo a nebylo v pořádku. Pokusím se odpovědět tvé dotazy.
Informace, které byly v tom kratičkém zamyšlení, mám z webu parsonage.org. To je web, který poskytuje nejrůznější přednášky, zamyšlení a aktuality pro pastory. Týdně posílají emailový plátek, z kterého jsem čerpal. Každopádně si uvědomuji, že jsem to v tom zamyšlení měl napsat. Příště se polepším!
A teď k samotné otázce homosexuality. Je opravdu důležité o těch věcech mluvit a mít v nich jasno. Řekl jsi, že přemýšlíš, co bys řekl svému dítěti, kdyby přišlo s tím, že se mu líbí víc stejné pohlaví. Docela by mne zajímalo, k čemu jsi došel. Nicméně, vezmu to po pořádku.
Nejdříve bych se ohradil proti tomu, že odsuzuji homosexuály. Prosím, řekni mi kde a kdy jsem nějakého homosexuála odsoudil. Nejsem si totiž toho vědom. A pokud o tom nevíš ani ty, tak mne z toho neobviňuj a nesugeruj to ani sobě ani nikomu jinému.
Nicméně, určitě odsuzují hřích homosexuality, ve smyslu praktikování homosexuality. A já myslím, že to je nesmírně důležité si uvědomit. Musíme rozlišit doktrínu od pastorace. A v tom vidím jádro problému naší diskuze. Úplně stejně bych se choval ke zloději nebo k tomu, kdo žije s někým, kdo si udržuje mimo manželství milenku. (Když mluvím o těchto případech, tak to nikomu nevadí a nikdo se neozývá. Když zmíním problém homosexuality, reakce jsou tady hned.) Všechny zmíněné hříšné praktiky bych vždy odsuzoval. Na druhé straně bych lidem, kteří mají takový problém chtěl pomoci, aby byli z tohoto otroctví hříchu zachráněni. A k tomu je třeba dvou kroků. Nejprve si musí uvědomit, že to, co dělají je hříšné a že z toho potřebují činit pokání. Potom musí najít odpuštění a uzdravení u Ježíše Krista. Ten druhý krok nikdy nemůže existovat bez toho prvního. Obrácení vždy musí předcházet pokání.
A k těm firmám. Nevím, co kdo podporuje, ale když vím, tak mám právo volby a volit budu. Je to stejné jaké v politice. Spoustu toho o politicích nevím, ale když vím, tak to ovlivní moji volbu. Proč bych to měl tady ignorovat s tím, že jiní určitě taky něco „kutí“ a já o tom jen nevím? A proč bych svůj názor nemohl presentovat? To obvinění z manipulaci je docela tvrdé. Doufám jen, že manipulativní ve tvých očích není jakékoli zaujetí stanoviska v kontraverzních tématech. To bych už se opravdu skoro nemohl ozvat. A nejhorší manipulátor je potom Ježíš Kristus. (Apoštol Pavel je hned druhý.)
Takže tolik. Ještě jednou díky za otevření tohoto tématu. Klidně o tom můžeme hodit řeč.
Ahoj. Michal

Nechápu...

Jiří Zientek, 21. 10. 2008 0:32

Ahoj Michale,

četl jsem si to zamyšlení už na rodinných bohoslužbách a musím říct, že jsi mě překvapil. Zajímalo by mě odkud bereš informace o těchto firmách, že podporují homosexuální životní styl. Překvapuje mě jak rychle jsi schopny homosexuály odsoudit. Já třeba přemýšlím co bych dělal kdyby mé dítě jednou prišlo s tím, že se mu líbí víc stejné pohlaví...co pak? Řeknu mu že půjde do pekla? A k těm firmám. Ty víš co podporují jiné značky čerpacích stanic, kdo je vlastní? Víš co dělají ze svým ziskem jiné počítačové firmy velikosti Dell? Víš co všechno jiného ještě Dell podporuje? Promiň ale psát do sborového plátku tak extrémní názory se mi zdá při nejmenším trochu manipulativní z titulu Tvé funkce.

S Pozdravem Jiří