Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 8. 2008

O následování

Ježíš mu řekl: "Kdo položí ruku na pluh a ohlíží se zpět, není způsobilý pro království Boží." Lukáš 9:62

Přečtená slova patří do pasáže, kdy Ježíš třikrát reaguje na lidské představy o následování. První člověk mu řekl, že jej bude následovat. Ježíš odpovídá a varuje jej následujícími slovy: "Lišky mají doupata a ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kam by hlavu složil." Pak Ježíš vyzývá druhého člověka k následování, ale poté, co mu daná osoba oznámila, že chce ještě pochovat svého otce, Ježíš reaguje: "Nech mrtvé, ať pochovávají své mrtvé. Ale ty jdi a všude zvěstuj království Boží." A potom přichází třetí člověk. Ujišťuje Ježíše, že Jej bude následovat hned po té, co se rozloučí se svou rodinou. A v této situaci Ježíš pronáší slova, nad kterými máme dnes uvažovat: "Kdo položí ruku na pluh a ohlíží se zpět, není způsobilý pro království Boží."

 Ježíšovy odpovědi v nás vzbuzují nepokoj. Něco jako by tady nesedělo. Ježíšova slova jsou nějak příliš kategorická. Vždyť se to vzpírá i přikázáním! Vždyť když jsme volání k tomu, abychom ctili své rodiče, tak to určitě vyžaduje, abychom se s nimi rozloučili, když se vydáme na novou životní cestu nebo abychom jim prokázali poslední službu po jejich smrti. Chce se nám říct, že to Ježíš přehnal. Ale víme, že Ježíš je vtěleným Božím slovem a určitě nepřehání. Tak nás potom napadne, že to určitě nemyslel doslovně, ale jen symbolicky. Ale to se nám stěží odůvodňuje, protože Ježíš je velmi konkrétní a specifický. Tak potom ještě zkoušíme alternativu, že se to netýká nás, ale jen těch konkrétních lidí. Ale i tak cítíme, že tady zaznívá kategorické a výrazné slovo týkající se i našeho následování. Ale co s ním máme udělat? Jak ho máme pochopit?

 Abychom tento text pochopili musíme si nejprve všimnout verše 51. Ten říká: "Když se naplňovaly dny, kdy měl být vzat vzhůru, upjal svou mysl k cestě do Jeruzaléma." Ježíš v této chvíli je plně připraven na to, že se jde vydat nepřátelům, aby dokonal svou misi a zemřel za hříchy lidstva. Ve světle této oběti je absolutně všechno ostatní malicherné a druhotné.

K pochopení tohoto textu si také musíme uvědomit, že o těch třech lidech, o kterých tady je řeč, absolutně nic nevíme. Evangelista veden Duchem svatým, zaznamenal z těchto setkání jen několik vět a dal je dohromady, aby nám jasně ukázal, jaká je cena následování Ježíše. Ježíš totiž vyžaduje vše. Vše mu musí být podřízeno. Vše mu musí být obětováno. Následování Krista je o obětování samého sebe. Následování Krista, které nás nic nestojí, za nic nestojí. Následování Krista ale stojí hodně. Následování Krista znamená riskovat devastaci domu a otevřít dům pro rodiny s dětmi, aby se mohlo studovat Boží slovo. Následování Krista, znamená finanční oběti, které v rodinném rozpočtu ucítíme. Následování Krista znamená, že budu páchnout po bezdomovcích, kterým pomůžu. A myslím, že nemusím dávat více příkladů.

 Kolik Tě stojí následování Krista? Přeji Ti, aby Tě v tomto měsíci stálo hodně. To bude totiž známka Boží moci ve Tvém životě. To bude známka Tvé duchovní zralosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář