Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 10. 2009

Reformační zastavení

 

ObrazekDne 31.října roku 1517 přibil na dveře chrámu ve Wittenberu Martin Luther svých 95 tezí a zahájili to, co dnes nazýváme reformací.  Luther založil své učení na třech klíčových reformačních principech, které bych dnes rád připomenul pro naše duchovní povzbuzení.


 

 

Tím prvním reformačním principem je Sola scriptura – Jedině Písmo.

 

Základní myšlenkou tohoto principu je to, že Boží slovo je víc než sebelepší lidské tradice. Ostatně jde o princip, který s velkou razancí zdůrazňoval sám Ježíš Kristus. Ježíš řekl: "A proč vy přestupujete přikázání Boží kvůli své tradici?" a dodává "Tak jste svou tradicí zrušili slovo Boží."

 

Luther zdůrazňuje, že první a poslední slovo nemůže mít ani žádný duchovní, ani žádné církevní shromáždění. První a poslední slovo musí mít vždy Bible.

 

 

 

Přejdeme k druhému reformačnímu principu a tím je Sola fide – Jedině vírou.

 

Základní myšlenkou tohoto principu je to, že člověk je před Bohem ospravedlněn nikoli tím, co koná, ale pouhým vztahem své víry k Bohu. Biblickým základem tohoto učení je výklad Pavlova listu Římanům: "Nyní však je zjevena Boží spravedlnost bez zákona, dosvědčovaná zákonem i proroky, Boží spravedlnost skrze víru v Ježíše Krista pro všecky, kdo věří. Není totiž rozdílu: všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy; jsou ospravedlňováni zadarmo jeho milostí vykoupením v Kristu Ježíši."

 

Luther se hlásí k slovům Pavlovým a připomíná, že právě svou vírou přijímáme Bohem darovanou milost. Nepotřebujeme si tu milost zaplatit, nepotřebujeme se nechat někde zapsat, nepotřebujeme prostředníky. Bohem darovanou vírou přijímáme Boží odpuštění.

 

 

 

Dostáváme se k poslednímu reformačnímu principu, kterým je Sola gratia – Jedině milostí.

 

V tomto principu je zdůrazňováno, že Boží milost je dar, není možné si ji nijak zasloužit. Apoštol Pavel říká, že "mzdou hříchu je smrt, ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu." To, co si zasloužíme, na co budeme mít nárok za naše veškeré úsilí, bude vždy jen věčnost bez Boha, peklo. Protože jednou pro vždy jsme hříšní a hříšník si nic jiného nezaslouží. Nicméně, Bůh ve své lásce přichází a nabízí nezasloužený dar milosti, odpuštění a věčného života. Nabízí to zdarma. Je tady jedno nebezpečí. Když je něco zdarma, tak si toho nevážíme. Říkáváme: „Co nic nestojí, za nic nestojí.“ Ale ono to stálo strašně moc. Stálo to život Božího Syna Ježíše Krista.

 

 

 

Pamatujte, Bůh nám dal vzácné dary. Nabízí nám nezaslouženou milost, kterou můžeme přijmout naší vírou, kterou Bůh dává skrze Jeho dokonalé Boží slovo. Čtěme ho a bude požehnání víc, než si dokážeme představit.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář