Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 11. 2007

Ježíš přijde znovu, jsi připraven?

Ježíš přijde znovu, jsi připraven?

Marek 13:31-37

25.11.2007

Nedávno jsem se dočetl o programu Biotex. Jde o nejnovější textologie ve výrobě tzv. inteligentních textilií. Jde o textilii, která má v sobě zapracovány miniaturní snímače, které monitorují zdravotní stav člověka, který ji nosí. Princip je založen na rozboru lidského potu, ze kterého jde vyhodnotit, jak je na tom člověk zdravotně. Autoři, kteří s tímto vynálezem přišli, říkají, že nás oděv upozorní už v ranném stádiu na jakýkoli zánět v těle, například zánět dýchacích cest. Titulek, nad tímto článkem zněl: „Šaty, které budou bdít nad zdravím nositele.“ Dnešní kázání také bude o bdění. Nebude o nejnovějších vynálezech, bude o tom, že od věřících lidí Bůh očekává, že budou bdít. Přečtěme si dnešní text:

Nebe a země pominou, ale má slova nepominou. O onom dni či hodině neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn, jenom Otec. Mějte se na pozoru, neboť nevíte, kdy ten čas přijde. Jako člověk, který je na cestách: než opustil svůj dům, dal každému služebníku odpovědnost za jeho práci a vrátnému nařídil, aby bděl. Bděte tedy, neboť nevíte, kdy pán domu přijde, zda večer, či o půlnoci, nebo za kuropění, nebo ráno; aby vás nenalezl spící, až znenadání přijde. Co vám říkám, říkám všem: Bděte!" (Marek 13:31-37)

To, co jsme zrovna přečetli jsou slova Ježíš Krista. On sám nám popisuje, že jednoho dne se vrátí na tento svět. To bude první krok konce tohoto světa. Bible používá slovo vytržení. V Bibli čteme o tom, že jednoho dne přijde a vezme sebou všechny ty, kdo mu věří. Ten dnešní text nás vyzývá k tomu, abychom nezaspali, ale byli připravení, měli se na pozoru, bděli. Proč je tady výzva, abychom bděli? Protože nevíme, kdy Ježíš přijde. Když víte, že se něco stane v noci a víte v kolik se to stane, tak si nařídíte budík a nezaspíte. Ale pokud nevíte, kdy se to stane, tak vám nezbývá než bdít, jinak to můžete minout. Ježíš tady samozřejmě nemluví o tom, že v noci nemáme spát, protože bychom mohli zaspat Jeho příchod. On mluví o duchovním bdění, o duchovním zaspání. Co to tedy v praxi znamená? Jak můžeme duchovně bdít? V Bibli jsem našel tři duchovní významy slovesa bdít. Dovolte, že se o ně s vámi podělím.

1. Bdít znamená setrvávat v modlitbách, v přímluvách 

Tohle je jeden z významu slovesa bdít. Modlit se. Dovolte dva příklady z Božího slova. Čteme tam: „V každý čas se v Duchu svatém modlete a proste, bděte na modlitbách a vytrvale se přimlouvejte za všechny bratry i za mne.“ (Ef. 6:18) A druhý text: „V modlitbách buďte vytrvalí, bděte a děkujte Bohu.“ (Kol. 4:2)

V těchto textech vidíme, že bdělost je spojená s aktivní modlitbou. Je spojena s modlitbou za samého sebe, ale i s modlitbou za druhé. A pokud nás v tom dnešním textu Ježíš vybízí k bdělosti, vybízí nás k modlitbám jeden za druhého. A máme-li být ještě konkrétnější, vybízí nás, abychom se modlili za náš duchovní stav, za náš vztah k Bohu.

Dnes tady rodiče slibovali, že se budou za své děti pravidelně modlit. To je jeden příklad toho bdění. Mnohý z nás je dnes povoláván, aby nezapomínal na ten slib, který dal u křtu, a aby se modlil za své děti a za děti, kterým je kmotrem. Tato naše povinnost nekončí, když je dětem třináct nebo osmnáct. Máme se za ně modlit dokud jsme živi. Ale někteří z vás se možná dožili toho, že vaše děti nejdou za Ježíšem, nenásledují Jej, nejsou aktivně zapojení ve společenství křesťanů, žijí bez Boha. To je určitě obrovská bolest, ale musíme vytrvat v modlitbách i za takové děti. Možná se za ně modlíte dvacet, třicet let a nic, stále nevěří. Naší povinností je modlit se dále. Velkým příkladem mi v tom je naše kostelnice sestra Marie. Téměř v každé modlitbě zmíní své děti a vnuky. Bdí nad nimi v modlitbách.

Ale samozřejmě se nemáme modlit jen za děti. Máme se modlit jeden za druhého, máme se modlit za křesťany, kteří jsou pronásledováni, máme se modlit za misionáře, máme se modlit za naše vůdce, máme se modlit za náš národ a mohli bychom pokračovat dlouho.

Pamatujme tedy, bdít znamená modlit se.

2. Bdít znamená dávat pozor na falešné učení

Dovolte, že opět zacituji úsek z Božího slova: „Vím, že po mém odchodu přijdou mezi vás draví vlci, kteří nebudou šetřit stádo. I mezi vámi samými povstanou lidé, kteří povedou scestné řeči, aby strhli učedníky na svou stranu. Buďte proto bdělí a pamatujte, že jsem se slzami v očích po tři roky ve dne v noci každému z vás neustále ukazoval cestu.“ (Skutky 20:29-31)

Apoštol Pavel tady slovo bdít spojuje s ostražitostí před falešnými učiteli a falešným učením. Žijeme v době, která je charakteristická širokou spolupráci mezi církvemi, které často mají docela odlišné učení. Je jistě dobře, že už je, alespoň u nás, pryč doba násilí a nevybíravých útoků církve proti církvi. Tím více ale potřebujeme dávat pozor na to, abych nepřišli o důležité hodnoty, na kterých stavěli naši předkové.

Myslím si však, že v současné době nám hrozí jiná vlna falešného učení. Falešné učení, které si sami vypěstujeme a vytvoříme. Setkávám se s tím docela často. Někdo přijde a řekne mi, já jsem pokřtěn, chodím do kostela určitě půjdu do nebe. Ale Bible přece jasně říká, že nebe není za zásluhy a že člověk potřebuje živý vztah s Bohem.

Jiní zase tvrdí, že věří, ale že k tomu nepotřebují chodit nikde mezi křesťany, že si na tu víru stačí sami. Ale Bible jasně říká, že společenství křesťanů je pro naší víru nezbytné.

Další zase tvrdí, že Bible není Božím slovem, ale že v ní můžeme nacházet dobré informace o Ježíši a Bohu. Ale i toto tvrzení je falešné a musí být nazváno pravým jménem.

Možná se setkáváte s lidmi, kteří Vám řeknou, že děti nechtějí vychovávat v křesťanském duchu, že ony samy si tu cestu musí najít, když budou dospělé. Ale to je falešné učení, protože Bible učí přesný opak. Učí, že rodiče mají vést děti k Bohu.

Možná se setkáte s názorem, že biblické pravdy týkající se předmanželského a mimomanželského sexu jsou už zastaralé a že dnes už neplatí. Ale tohle je také falešné učení, protože Bible jasně učí, že sex je Boží dar pro manželství.

Možná se setkáte s názorem, že když už to v manželství nejde vydržet, tak se máme rozvést a když najdeme někoho milého, tak to zkusit znovu. Ale Bible jasně učí, že manželství je nerozlučitelné, a přestože ho lidé rozdělí, před Bohem jsou i tito rozvedení lidé manželé a nemohou vstupovat do dalšího svazku.

To byly jen příklady falešných učení. Učení, ke kterým se asi nepřihlásí mnoho církví, ale které si jednotlivě může v sobě definovat každý z nás. Když tedy máme bdít, pak máme studovat Boží slovo a hledat, co je to správné Biblické učení. Ptát se, jaký má Bůh pohled na tu či onu věc. Takže bdít znamená hledat Boží odpověď na naše otázky a vyvarovat se falešných odpovědí.

3. Bdít znamená dávat pozor na falešný život

                Dovolte, že i tady začnu citátem z Bible: „Mějte se na pozoru, aby vaše srdce nebyla zatížena nestřídmostí, opilstvím a starostmi o živobytí a aby vás onen den nepřekvapil jako past. Neboť přijde na všechny, kteří přebývají na zemi. Buďte bdělí a proste v každý čas, abyste měli sílu uniknout všemu tomu, co se bude dít, a mohli stanout před Synem člověka.“ (Lukáš 21:34-36)

                Tento text nám ukazuje na to, že si máme dát pozor na naše falešné chování, na falešný život, který se projevuje tím, že z jedné strany chceme žít jako křesťané a z druhé jsme zotročeni něčím jiným. Je zajímavé, že jako příklad tady apoštol Pavel dává materialismus. Mluví o nestřídmosti, opilství a starosti o živobytí. I v dnešní době to mohou být věci, které nás odvádějí od Boha. Potom se v praxi potkáváme s tím, co kritizuje tak mnoho lidí, kteří jsou mimo církev. Často od nich slýchávám: „Ten člověk je v kostele jako nějaký svatoušek a přijde domů a je to úplně jiný člověk.“ To je obrovská tragedie, to je falešný život.

                V dnešním textu nás Ježíš vyzývá, abychom bděli, abychom nežili v takové falši. Musíme si tedy nastavit zrcadlo Božího slova a prosit o milost, aby nás Bůh usvědčil z našich hříchů. Když slyšíme nějaké připomínky k našemu chování, je nesmírně důležité, abychom je hned nezavrhli, ale přemýšleli, zda tam někde není byť jen kousek pravdy.

                Nedávno jsem se dozvěděl, že v jednom sboru (ne našem) posílal nějaký člověk velmi  vulgární smyšlené anonymy. Dlouho se nevědělo, kdo to je. Potom vyšla pravda najevo a mnozí byli šokováni. Šlo o člověka, který se vždy modlil jako první, byl ve sboru velmi aktivní. Jak je to možné, že se takovému člověku stane něco takového? Nikdy to nezačne najednou, postupně žijeme ve stále horší a horší falši, až tomu úplně propadneme a nevidíme, že s námi je něco v nepořádku. Někdy to poznají naši nejbližší, někdy to hrajeme i na ně. Tady pomůže jen zázrak, kterým je Boží zásah, který vede člověka k pokání a ke změně.

                Takže ten třetí význam slova bdít znamená, usilovat o čistotu ve vztahu k Bohu, usilovat na to, aby můj život nebyl dvojitý, falešný.

                Ježíš Kristus může přijít kdykoli. Proto nás vyzývá, abychom bděli. Bdít musíme tím, že se budeme modlit za sebe a své bližní. Bdít musíme tak, že nebudeme věřit falešnému učení, ale budeme důvěřovat ve všem Bibli, Božímu slovu. Bdít musíme tak, že budeme zápasit za nefalšovanou víru, která je stejná ve vnitř i navenek.

                Milý bratře, sestro, nehrozí ti usnutí? Nespíš už náhodou? Nepodvedl tě ďábel nějakou ze svých lží?  Usilujme o bdělost. A pokud jste si všimli, že jste v někde zaspali, děkujte Bohu a vyhledejte pomoc. Přijďte za mnou nebo za někým komu důvěřujete, vyznejte svůj hřích a hledejte řešení. Boží slovo vás volá: „Buďte střízliví! Buďte bdělí! Váš protivník, ďábel, obchází jako 'lev řvoucí' a hledá, koho by pohltil. Vzepřete se mu, zakotveni ve víře.

                                                                                                                                             (1Petr 5:8-9)