Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 1. 2007

Ježíš vidí, zná a dává - Rozhlasové bohoslužby z Oldřichovic

Ježíš vidí, zná a dává

Marek 12:41-44

Rozhlasové kázání ze dne 28.1.2007.

Audionahrávku celých bohoslužeb si můžete poslechnout a stáhnout zde: http://www.rozhlas.cz/praha/uslysime/_zprava/311181

Tomu pak, který působením své moci mezi námi může učinit neskonale víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit, jemu samému buď sláva v církvi a v Kristu Ježíši po všecka pokolení na věky věků! Amen.

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, vyslechněte text, který jsem vybral jako základ dnešního kázání, a který je zapsán v evangeliu Marka, dvanácté kapitole ve verších čtyřicátém prvním až čtyřicátém čtvrtém. Tam čteme o Ježíši toto:

Marek 12:41-44

Sedl si naproti chrámové pokladnici a díval se, jak do ní lidé vhazují peníze. A mnozí bohatí dávali mnoho. Přišla také jedna chudá vdova a vhodila dvě drobné mince, dohromady čtyrák. Zavolal své učedníky a řekl jim: "Amen, pravím vám, tato chudá vdova dala víc, než všichni ostatní, kteří dávali do pokladnice. Všichni totiž dávali ze svého nadbytku, ona však ze svého nedostatku: dala, co měla, všechno, z čeho měla být živa."

Modleme se:

Pane Ježíši, Tvoje slovo je pravda, oslov nás touto pravdou. Amen

Text, který jsme právě přečetli hovoří o financích. Určitě by teď šlo mluvit o tom, jak je důležitá štědrost, o tom, jak máme správně spravovat to, co nám Bůh svěřil. A taková kázání jsou určitě také velmi důležitá.

Z Boží milosti se chci dnes na tento text podívat z jiné strany a chci se ptát, co nás tento text učí o Ježíši. Při svém studiu tohoto textu jsem o Ježíši zjistil tři zásadní pravdy a to, že Ježíš vidí, Ježíš zná a Ježíš dává. Je mou touhou, aby dnes v našich srdcích Duch svatý použil toto slovo, abychom byli ujištěni, že Ježíš zná každý detail našeho života a způsobuje, že mu důvěřujeme. Ježíš zná každý detail našeho života a způsobuje, že mu důvěřujeme.

Podívejme se tedy na tu první pravdu, kterou chci zmínit.

1.pravda: Ježíš vidí

Kdybychom my seděli v Jeruzalémském chrámu vedle pokladnice společně s Ježíšem a Jeho učedníky, viděli bychom to, co oni. Viděli bychom spoustu lidí, protože to bylo zrovna v období paschy – židovských velikonoc. Viděli bychom Židy ze všech koutů  Izraele, viděli bychom také Židy žijící mimo Izrael, kteří přijeli oslavit tento významný svátek. Viděli bychom spoustu těch, kdo do pokladnice vhazují peníze. Verš 41. přečteného textu nám říká, že bychom viděli ty, kdo přináší obrovské sumy peněz. Verš 42. nám říká, že bychom viděli ženu, která vhodila 2 mince a učedníci by nám jistě řekli, že to byly mince nejnižší možné hodnoty a že ta žena je vdovou, což prozrazoval způsob jejího oblékání. To vše bychom viděli, kdybychom seděli s Ježíšem a Jeho učedníky.

Ale Ježíš viděl víc. Víc než bychom viděli my. Víc než viděli učedníci. Ne snad proto, že by byl jen lepší pozorovatel. Ne proto, že by někde zjistil něco, co ostatní nevěděli. Ježíš vidí víc, protože je Bohem. Verše 43. a 44. nám ukazují, že Ježíš viděl srdce těch, kdo přicházeli. Ježíš viděl, co bylo jejich motivací k dávání. Ježíš sice viděl kolik dávají, ale na tom mu nezáleželo. On se v první řadě díval na jejich srdce.

To není nic neobvyklého. V Bibli se o tom dovídáme opakovaně. V 1.Samuelově 16:7 čteme: „Člověk se dívá na to, co má před očima, Hospodin však hledí na srdce.“ Nebo u Jeremiáše 17:10 čteme „Já Hospodin zpytuji srdce a zkoumám ledví.“ Člověk vidí to, co lze vidět očima. Bůh se dívá hlouběji. Bůh se dívá na naše srdce, protože tam lze vidět mnohem víc.

Ježíš viděl, co bylo v srdci té vdovy, viděl, že dala ze svého nedostatku. Viděl také boháče, kteří dávali obrovské sumy, ale ze svého nadbytku. Ježíš vidí i naše srdce. Ježíš vidí i tvé srdce. Ježíš vidí, co je teď ve tvém srdci.

Zamysleme se nad tím, co Ježíš vidí v lidském srdci. Už na počátku Bible, v knize Genesis čteme, že „každý výtvor lidského srdce je od mládí zlý.“ (Gen. 8:21) Tento text nám říká, že to není několik špatných vlastností nebo činů, které jsou v našem životě špatné. Tento text říká, že všechno lidské v nás je špatné. A sám Ježíš je ještě konkrétnější, když říká: „Neboť ze srdce vycházejí špatné myšlenky, vraždy, cizoložství, smilství, loupeže, křivá svědectví, urážky.“ (Mat 15:19)

Takhle vidí Ježíš naše srdce. Z lidského pohledu to tak vůbec nemusí vypadat. My vidíme ty, kdo jsou obětaví a významně pomáhají, třeba finančně. My vidíme ty, kdo přicházejí do shromáždění, kdo se třeba i modlí nebo snad dokonce kážou Boží slovo. Ale i do takové skupiny patřili mnozí náboženští vůdcové v době pozemského života Ježíše Krista. A Ježíš jim jasně dal najevo, že v jejich případě jde o čisté pokrytectví. Viděl jejich srdce a proto řekl: „Lid tento ctí mě rty, ale srdce jejich je daleko ode mne.“ (Mat 15:8)

Kde je tvé srdce? Náš dnešní text nás v prvé řadě vyzývá, abychom zkoumali, co je v našem srdci. Jaké je tvé srdce? Ježíš to vidí. Patří tvé srdce Ježíši nebo je od něj daleko? Lidé to často nevidí. Lidé to často vidí špatně. Ale co vidí Ježíš? Co vidí Ježíš?

Mluvili jsme o tom, že Ježíš vidí naše srdce. Vzhledem k už zmíněnému stavu lidského srdce to není moc povzbudivá pravda. Ta druhá pravda, kterou mne naučil tento text je mnohem pozitivnější. Jde o to, že Ježíš zná.

2.pravda: Ježíš zná

Verš 44. nám ukazuje na fakt, že Ježíš zná fyzické potřeby zmiňované vdovy. Věděl, že dává své poslední peníze. Věděl, že nemá z čeho by byla živa. Ježíš zná naše potřeby. Zná naše fyzické, duševní i duchovní potřeby. Ježíš není někdo, kdo jen sleduje naši hříšnost a kdo je vzdálený od našeho každodenního života. On ví o našem životě vše.

Pěvecký sbor před chvílí zpíval velmi radostnou píseň o tom, že Bůh o mně ví. A v tomto samotném faktu můžeme nalézt velké povzbuzení. Bůh ví o tvé nemoci, která tě tolik sužuje a trápí. Bůh ví o tvých finančních problémech. Bůh ví, že už tři měsíce nemůžeš sehnat práci. Bůh ví, že se ti spolužáci posmívají pro tvou víru. Bůh ví o tom, jak tě zraňuje chování tvého manžela. Bůh ví, jak tě trápí, že už ti je třicet a ještě jsi nenašla svého životního partnera. Bůh ví, jak bolí ta samota a opuštěnost ve stáří, když si ani nejbližší nenajdou čas k návštěvě. Bůh ví o tvém zoufalství, když vidíš svou rodinu, která Boha odmítá. To všechno Bůh ví. Najdi v tom faktu, že Ježíš zná všechny tvé těžkosti, Jeho pokoj.

Mluvili jsme o tom, že Ježíš vidí to naše hříšné srdce a On také ví, že trestem za tu naši hříšnost je věčnost bez Boha, peklo. Ježíš ví, jak hrozivý je tento trest. Právě proto Bůh poslal Ježíše Krista na tento svět. Neposlal Ho proto, aby nám ukázal, jak morálně žít, aby nám předal nějaké hodnotné pravdy. Ježíš přišel na tento svět, aby svou smrtí vzal na sebe trest, který byl určen mně a tobě. Ježíš ví, že Jeho smrt za naše hříchy je pro nás jedinou nadějí jak strávit věčnost v nebi. Sami se nedokážeme očistit. Ježíš to naše srdce změnit dokáže.

Ježíš zná každý detail našeho života. Vidí naše srdce, ví o všech našich potřebách.

Dostáváme se ke třetí a poslední pravdě. Tou pravdou je, že Ježíš dává. Ta první pravda byla, že Ježíš vidí, ta druhá, že Ježíš ví a ta třetí, že Ježíš dává.

3.pravda: Ježíš dává

Mnozí z nás by byli jistě rádi, kdyby nám evangelista o vdově ze čteného textu ještě něco řekl. Rádi bychom tam viděli nějaký happyend. Kdyby to třeba končilo tím, že se ta žena vrátila domů a našla tam plnou truhlici zlaťáků, které ji tam poslal Ježíš. Ale tohle v Bibli nenajdeme. Nevíme, jaký byl další život této ženy. Je velmi pravděpodobné, že stejně jako mnohé další zbožné vdovy, žila svůj život i nadále v chudobě a skromnosti.

Ježíš totiž obyčejně nedává hned bohatství, nedává okamžité vyřešení problémů, nedává prosperitu a bezproblémový život. Ježíš dává něco jiného, něco mnohem hodnotnějšího. Ježíš dává člověku schopnost důvěřovat Mu, věřit Mu. Jak jinak bychom si mohli vysvětlit počínání té ženy. Ona dala své poslední peníze. Nezbylo jí vůbec nic. Věřím tomu, že toužila dát a věděla, že to je něco, co oslaví Boha a tak mu důvěřovala, že se o ni postará a dala vše. Nikdo z lidí to od ní neočekával. Kdyby ne Ježíš, tak by si toho nikdo ani nevšiml. Naopak, ona podle zákona nebyla povinna nic dávat, protože neměla jako vdova příjem. Dokonce ona z této sbírky měla dostat peníze, protože část těchto peněz byla určena pro vdovy. Ale ona přesto dává. Bůh ji dal naprosto nadpřirozenou víru či důvěru v to, že se o ni postará. Není žádné jiné možné vysvětlení. Taková víra není výsledkem naučené zbožnosti, taková víra se nezíská tím, že se často modlíme či často navštěvujeme křesťanské shromáždění. Taková víra je čistým Božím darem. A to je dar, který nám dává Ježíš.

                Ano, Ježíš nám může dát zdraví, může nám dát i bohatství, může vyřešit různé konflikty a problémy. Ale to je všechno druhotné ve světle toho nejdůležitějšího daru, kterým je víra a důvěra v Něj. Tohle nám nabízí. Důvěřujme mu. Věřme mu.

Ježíš tuto důvěru nabízí každému člověku. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřoval ve tvé nemoci, která tě tolik sužuje a trápí. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřoval ve svých finančních problémech. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřoval, přestože už tři měsíce nemůžeš sehnat práci. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřoval i v situaci, kdy se ti spolužáci posmívají pro tvou víru. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřovala, když tě zraňuje chování tvého manžela. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřovala i v situaci, kdy už ti je třicet a ještě jsi nenašla svého životního partnera. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřoval ve tvé samotě a opuštěnosti ve stáří, kdy si ani nejbližší nenajdou čas k návštěvě. Ježíš ti nabízí, abys mu důvěřoval ve tvém zoufalství, když vidíš svou rodinu, která Boha odmítá. V těchto i v jiných situacích ti Ježíš nabízí, abys mu důvěřoval. A On způsobuje, že se člověk rozhodne Mu důvěřovat.

Jak je to možné? Vždyť jak by někdo mohl důvěřovat Bohu, když Bůh jako by na něj zapomněl? Lidsky to možné není. Jedině Bůh, Ježíš, může dát takovou víru. Skrze tuto víru ve zmrtvýchvstalého Ježíše jsou naše hříšná srdce proměňována. Skrze tuto víru se můžeme uchopit zaslíbení o tom, že Ježíš Kristus zemřel na dřevě kříže pro můj hřích. Skrze tuto víru mohu vědět, že jednou přijdu do nebe a setkám se tam se svým Spasitelem. Skrze tuto víru dostáváme sílu dělat to, co bychom jindy nedělali. Skrze tuto víru dala chudá vdova poslední peníze do pokladnice.

Teď si možná řeknete: já věřím Ježíši, ale takovou víru jako ta žena nemám. Ježíš chce, aby ta naše víra a důvěra v Něj rostla. Dal nám k tomu několik nástrojů. Tím prvním je modlitba. Modli se, aby ti Bůh dál více víry, abys mu mohl důvěřovat více, aby odstranil tvé pochyby a obavy. Toto je určitě modlitba ve shodě s Boží vůli a Ježíš na ni čeká a v pravý čas na ni odpoví.

To druhé, co nám dává, je Boží slovo. Písmo říká: „Víra je tedy ze slyšení a slyšení skrze slovo Boží.“ (Řim. 10:17) Takže další nástroj, který Bůh používá k posilování víry, je Boží slovo. Naslouchejme tedy Božímu slovu.

Tím třetím nástrojem, který nám Bůh dává, je společenství křesťanů. Ve společenství křesťanů Bůh posiluje naši víru skrze svátosti, které církvi daroval. Právě společenství s dalšími křesťany Bůh tak často používá jako další nástroj k posílení naší víry.

Dnes jsme se naučili, že Ježíš vidí, Ježíš zná a že Ježíš dává schopnost důvěřovat. Nechci Vám tady slíbit víru srovnatelnou s vírou naší vdovy. Ale pokud nám Ježíš dal víru a očistil naše srdce, tak nám určitě dá takovou dávku důvěry, jakou budeme potřebovat.

Ježíš totiž zná každý detail tvého života a dává ti schopnost důvěřovat Mu.

Modleme se:

Nebeský Otče, obracíme se k Tobě s vděčností za to, že Ty jsi Bohem, který nás nenechává samotné, ale který se o nás dokonale stará. Doznáváme se k tomu, že nám chybí důvěra a prosíme o odpuštění. Zároveň Ti děkujeme za Tvou neustálou blízkost a prosíme, abys v našich srdcích probudil důvěru v Tebe, ať už budeme procházet čímkoli. Ty jsi schopen to učinit. My Ti věříme a Tvou pomoc očekáváme. Amen.

Vážení rozhlasoví posluchači, za několik minut tyto bohoslužby skončí. Můžete nás kontaktovat na následující poštovní adrese: Farní sbor Slezské církve evangelické augsburského vyznání, Oldřichovice 114, 739 61 Třinec. Nebo nás můžete kontaktovat elektronicky na emailové adrese oldrichovice@sceav.cz. Jako celý sbor Vám přejeme,  abyste ve svém životě zažívali, že Ježíš Kristus není Bohem, který je někde daleko, ale že je Bohem, který je Vám blíž, než si dokážete představit. Je Bohem, který zná Vaši životní situaci, zná Vaše potřeby a způsobuje, že mu můžete důvěřovat. Ať Vám Pán Ježíš bohatě žehná.

Přijměte požehnání pokoje:

Sám Pán pokoje ať vám uděluje pokoj vždycky a ve všem. Pán se všemi vámi. Amen