Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 1. 2007

Ježíš zná každý detail tvého života

John Wesley byl evangelista známý jak v rodné Anglii, tak v USA a po celém tehdejším světě. Jeho duchovní proměnu započalo setkání s Moravany, kteří mu zvěstovali Krista. Na jejich doporučení navštívil v Londýně kapli, kde se scházeli Moravští bratři. V ten den kazatel četl Lutherův úvod k jeho komentáři k listu apoštola Pavla k Římanům. Touto četbou byl Wesley velmi osloven, pochopil Boží milost a změnil svůj život. V jednom z prvních roků jeho služby vydělal 30 liber.  Na živobytí měl 28 liber, 2 libry dal Bohu. O rok později vydělal 60 liber. Řekl, že na živobytí mu stačí 28 liber a 32 dal Bohu. Podobně pokračoval celý život. Ví se o tom, že jen z honorářů z prodeje knih dal Bohu téměř 50 000 liber. Wesley byl i ve finanční oblasti věrný Bohu.

 

Marek 12:41-44

Sedl si naproti chrámové pokladnici a díval se, jak do ní lidé vhazují peníze. A mnozí bohatí dávali mnoho. Přišla také jedna chudá vdova a vhodila dvě drobné mince, dohromady čtyrák. Zavolal své učedníky a řekl jim: "Amen, pravím vám, tato chudá vdova dala víc, než všichni ostatní, kteří dávali do pokladnice. Všichni totiž dávali ze svého nadbytku, ona však ze svého nedostatku: dala, co měla, všechno, z čeho měla být živa."

 

Z tohoto textu mne Ježíš naučil tři lekce:

1.lekce: Ježíš vidí tvé srdce

Podívejte se znovu na verš 41. Ježíš se posadil a díval se. Můžeme si být jistí, že viděl spoustu lidí, protože to bylo zrovna v období paschy – židovských velikonoc. Sešli se Židé z celého Izraele. Sešli se také Židé žijící mimo Izrael, kteří přijížděli pravidelně jen na tato svátky. Dokonce přišli i takoví, kteří přijížděli třeba jen jednou za život. A co ještě Ježíš viděl? Napovídá nám druhá část 41 verše. Viděl, že tito návštěvníci a také místní boháči přinášeli obrovské sumy peněz a házeli je do pokladnice. Ale Ježíš viděl ještě někoho (verš 42). Viděl ženu, která vhodila 2 mince, a podle jejího oblečení mu bylo jasné, že je vdova. To vše viděl jak Ježíš, tak i jeho učedníci.

Ale pouze Ježíš viděl ještě víc. Verše 43-44 nám ukazují, že Ježíš viděl jejich srdce. Ježíš je Bohem, a proto viděl, co bylo jejich motivací k dávání. Ježíš sice viděl kolik dávají, ale na tom mu nezáleželo. Záleželo mu na jejich motivaci. V Bibli to vidíme opakovaně. Čteme: „Člověk se dívá na to, co má před očima, Hospodin však hledí na srdce.“ (1.Samuelova 16:7) nebo „Já Hospodin zpytuji srdce a zkoumám ledví.“ (Jeremiáš 17:10) Ježíš viděl co bylo v srdci té vdovy, viděl, že dala ze svého nedostatku. Viděl také boháče, kteří dávali obrovské sumy, ale ze svého nadbytku. Nechceme tyto boháče kritizovat, protože ani Ježíš je nekritizuje.

Tento text nás v prvé řadě vyzývá, abychom zkoumali, co je v našem srdci. Ježíš vidí i tvé srdce.

On vidí závist, kterou tam skrýváme, On vidí zlobu, kterou tajíme, On vidí zahořklost, vztek, lakomství. On zná tvé motivace, když něco dáváš na sbírku. Dnes, když půjdeš na sbírku On bude vědět, proč tam dáváš tu bankovku či minci. On pozná, zda je to proto, že Ho tím toužíš oslavit, nebo proto, že to sbor potřebuje, nebo snad proto, aby sis to u Pána Boha nějak vyžehlil. Koho uvidí Ježíš dnes, když tady bude sedět u pokladny. Uvidí alespoň někoho, na koho by poukázal nebo jen jednoduše řekne, že se zde prošla skupinu zbohatlíků dávajících ze svého přebytku.

Drazí přátelé, naprostá většina z nás je bohatá a pro své dávání máme špatné motivy. Máme dávat z vděčnosti za to, co pro nás dělá, protože vše co máme je od Něho, a také proto, že to potřebujeme pro náš duchovní růst. Ježíš vidí tvé srdce. Pamatuj na to každý den svého života, i při spravování svých financí.

 

2.lekce: Ježíš zná tvé potřeby

Verš 44 nám ukazuje na fakt, že Ježíš věděl o fyzických potřebách zmiňované vdovy. Věděl, že nemá z čeho by byla živa. Ježíš zná i naše finanční potřeby. Ví o tom, kolik a kdy potřebujeme. Nemusíme mít strach. Měli bychom v důvěře napodobit tu ženu, která přestože neměla, dala.

Narozdíl od této ženy se mnozí z nás vymlouvají na nedostatek jako na příčinu, která jim zabraňuje dát. Vymlouváme se, že si to nemůžeme dovolit. Ale Ježíš zná naše potřeby, On ví kolik si můžeme dovolit lépe, než my sami.  

Billy Graham řekl, že jeden z nejhorších hříchů křesťanů je, že okrádají Boha, protože si nemohou dovolit dát mu, co mu patří. Stejně se vymlouvali i Židé za doby Malachiáše. Bůh jim řekl: „Smí člověk okrádat Boha? Vy mě okrádáte. Ptáte se: »Jak tě okrádáme?« Na desátcích a na obětech pozdvihování. Jste stiženi kletbou proto, že mě okrádáte, celý ten pronárod! Přinášejte do mých skladů úplné desátky. Až bude ta potrava v mém domě, pak to se mnou zkuste, praví Hospodin zástupů: Neotevřu vám snad nebeské průduchy a nevyleji na vás požehnání? A bude po nedostatku.“ (Malachiáš 3:8-10)

Bůh zná naše potřeby a je připraven je naplnit. On jen čeká na naši věrnost. Apoštol Pavel dosvědčuje: „Můj Bůh vám dá všechno, co potřebujete, podle svého bohatství v slávě v Kristu Ježíši.“ (Filipským 4:19) Pán Bůh zná i tvé finanční potřeby a v pravý čas je naplní. Jsem přesvědčen, že to udělal i v případě té vdovy.

Ve sboru v USA, kde jsme chodili jsme dělali anketu mezi mladými rodinami. Ptali jsme se, co bylo jejich největším rodinným problémem v minulém roce. Téměř 50% dotázaných odpovědělo, že finance. Proč? Vždyť mají o moc více peněz než my. Je to proto, protože člověk chce stále více. Američan chce více, ale i Čech chce více. Nepotřebujeme značkové oblečení, ale chceme je. Nepotřebujeme luxusní dovolenou, ale chceme ji. Nepotřebujeme kvalitně vybavenou garáž, ale chceme ji. A vy sami nejlíp víte, kde investujete.

Nepochopte mne špatně, nejsem proti tomu, aby lidé kupovali značkové oblečení a jezdili na dovolenou, ale čím vyšší máme životní standard, tím více bychom měli dávat Bohu. Vzpomeňte si na ten příklad Weslyho. My, narozdíl od té ženy, máme daleko k tomu, abychom neměli z čeho být živi a tak se ptáme, kolik máme dát? Tu samou otázku se zeptal jeden student svého pastora. Pastor mu odpověděl: Dávej, dokud nepocítíš, že jsi dal, dokud nepocítíš, že ti na něco chybí. Takové má být naše dávání – má to být oběť, ne dávání z přebytku.

Vím o jednom manželském páru tady v Třinci, který pravidelně zvyšuje procento svého dávání. Začali na 10% a pravidelně přidávají další procento. A vím, že ačkoliv nemají mnoho, Pán se o ně dobře stará. Ježíš znal situaci té ženy, On znal její potřeby. On zná i tvou situaci a postará se ve svém čase o tvé potřeby. Postará se nejen o finanční potřeby, ale o všechny. On chce vidět pouze naší věrnost, tak jak ji viděl u té ženy.

 

Takže jsme v tom našem textu viděli, že Bůh vidí naše srdce a že zná naše potřeby. Ale pořád nám tady zbývá ta otázka: Jak je možné, že někdo dá své poslední peníze, když ví, že mu nezbude nic, z čeho by žil? Odkud se vzala ta víra, že se o ní Bůh postará?

 

3.lekce: Ježíš dává víru

Tato žena jednoznačně prokázala svou velikou víru a existuje jen jediný zdroj takové víry – Bůh. Věřím tomu, že toužila dát a věděla, že to je něco, co od ní Bůh očekává a tak mu důvěřovala, že se o ní postará a dala vše. Nikdo z lidí to od ní neočekával. Kdyby ne Ježíš, tak by si toho nikdo ani nevšiml. Naopak, ona podle zákona nebyla povinna nic dávat, protože neměla jako vdova příjem. Dokonce ona z této sbírky měla dostat peníze, protože část těchto peněz byla určena pro vdovy. Ale ona přesto dává. Bylo to rozhodnutí její vůle a ona věřila, že se o ní Bůh postará.

Jedině Bůh, Ježíš, může dát takovou víru. Jedině živý Bůh dává víru, která nás vede k akci a k aktivitě. Bůh nám dává víru a skrze tuto víru se naše sobecké srdce stává živým a vnímavým na Boží hlas. Skrze tuto víru ve zmrtvýchvstalého Ježíše jsou duchovně mrtví vzkříšení k životu. Skrze tuto víru dostáváme sílu dělat to, co od nás Pán očekává. A přestože stále zápasíme s  žádostmi toho přirozeného těla, které chce žít pohodlně a obklopovat se majetkem, Bůh nám dává víru, díky které se tomuto životnímu stylu můžeme vzepřít a žít tak, jak On chce, abychom žili. Bůh nabízí i tobě svou víru. Uchop se jí a začni nejdříve dávat Bohu a až potom sobě. Věř Bohu a uvidíš jeho zázračnou péči o tebe.

V Třinci 25.4.2004