Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 9. 2006

Nepříjemné přesto skvělé

Psal se rok 1853 a jeden šestiletý chlapec se vrátil v listopadu ze školy se vzkazem, který napsal učitel rodičům. Učitel navrhoval rodičům, aby svého syna už do školy neposílali. Jako důvod uvedl toto: „Příliš hloupý, aby se něco naučil.“ Tento chlapec přestal chodit do školy a dále jej učili jen jeho rodiče doma. Jmenoval se Thomas Alva Edison. Tento “příliš hloupý” chlapec se stal světově proslulým vynálezcem, jehož největším vynálezem byla samozřejmě žárovka. Sám Edison řekl: "genialita je 1 % inspirace a 99 % potu".

Milé děti, mnohým z Vás začne už zítra škola. Edison řekl, že naše vzdělání je ve velké části výsledek potu, tzn. námahy a dřiny. Boží slovo nám říká něco podobného a přestože se nám to nemusí úplně líbit, je to tak.

Přísná výchova se ovšem v tu chvíli nikdy nezdá příjemná, nýbrž krušná, později však přináší ovoce pokoje a spravedlnost těm, kdo jí prošli. (Židům 12:11)

           

Boží slovo nás tady učí dvě pravdy o výchově. Učí nás, že přísná výchova není příjemná, ale že  přináší dobré ovoce.

           

1. pravda: Přísná výchova není příjemná

Co vy na to děti? Souhlasíte? Je to příjemné, když jsou na vás doma nebo ve škole přísní? Určitě ne. A určitě by si mnozí z vás přáli, abyste doma nemuseli s ničím pomáhat, aby doma nebyly žádné tresty a abyste ve 

škole nemuseli dělat žádné úkoly.

Ale tady Bible mluví o přísné výchově. Musíme si položit několik otázek. Ta první zní: Co je to výchova? Dovolte, že přečtu biblický verš, kde najdeme odpověď:

Uznej tedy ve svém srdci, že tě Hospodin, tvůj Bůh, vychovával, jako vychovává muž svého syna. Proto budeš dbát na přikázání Hospodina, svého Boha, chodit po jeho cestách a jeho se bát.(5.Mojž. 8:5-6)

Podle Boha je výchova to, že se učíme poslouchat někoho, kdo je nám jaksi nadřízený. Výchova je podle Bible učení se poslušnosti. My lidé přicházíme na svět s tím, že jsme centrem světa. Všechno se kolem nás točí. Výchova je to, že se učíme, že tomu tak není. Výchova je to, že se učíme podřídit.

Potom je ještě otázka, proč by tato výchova měla být přísná a co to znamená. Znovu dvě věty z Bible:

Koho Pán miluje, toho přísně vychovává, a trestá každého, koho přijímá za syna. Podvolujte se jeho výchově. (Židům 12:6-7)

Proto je přísně kárej, aby měli zdravou víru. (Titus 1:13)

To první, co si musíme uvědomit je, že ten, kdo miluje, ten vychovává přísně. Ať už je to rodič nebo třeba učitel. Výchova by měla být přísná, aby dosáhla co největšího úspěchu. Musíme ale vědět, že přísná výchova není tvrdá a drsná výchova. Taková výchova totiž vede ke vzdoru a před tou nás Bible silně varuje (Ef.6:4). Přísná výchova je láskyplná a zásadová výchova. Přísná výchova je ta, kde se dětem neustupuje, kde se zásady dodržují, kde dítě poslouchá dospělého a ne naopak.

K tomu slouží i tresty, včetně těch tělesných. Samozřejmě trestání vyžaduje velikou moudrost a citlivost, aby vedlo k tomu, co je třeba. Bible taky říká, proč trestáme. Trest existuje proto, abychom se naučili „poslouchat“ lidi i Boha a abychom měli „zdravou víru.“ Proto i my s manželkou cestujeme téměř všude s vařečkou v batohu nebo kabelce, někdy i pod talárem.

A toto vše je důvod proč dobrá a přísná výchova není příjemná. Není příjemná, protože omezuje naše já, naše ego. Není příjemná, protože je často spojena s nějakým trestem.

2. pravda: Ovoce přísné výchovy je skvělé

Ten náš text dále říká: Přísná výchova však přináší ovoce pokoje a spravedlnost těm, kdo jí prošli.

Ano, ta výchova není příjemná, ale přináší moc dobré ovoce. Ani nevíte, kolikrát jsem si jako kluk říkal, proč zrovna já musím mít tak přísné rodiče. Ostatní nemuseli doma dělat skoro nic a já jsem musel to a ono. Ostatním jsem záviděl. Až mnohem později jsem si uvědomil, jak moc jsem vděčný za výchovu svých rodičů, že měli čas, aby mně vychovávali.

Pro rodiče je totiž mnohem příjemnější a jednodušší nevychovávat a nechat věci ať běží, jak běží. Ale potom se nesklízí dobré ovoce. Potom vyrůstají chlapci a děvčata, kteří nám na dorostu nebo mládeži nemají zájem cokoli dělat. Pouze čekají, že je někdo bude bavit. Vyrůstají a nedají si poradit, protože sami ví, co je nejlepší. Vyrůstají a dělají věci, o kterých slyšeli, že jsou špatné, protože nerespektují ty, kdo jim to řekli.

Bůh ale zaslibuje dobré ovoce. Tím dobrým ovoce je úcta a život v podřízenosti. Tím ovocem je úcta k Bohu. Tím ovocem je úcta k rodičům. Tím ovocem je úcta k učitelům, k nadřízeným. Tím ovocem je úcta k lidem. Tím ovocem je úcta ke stvoření. Tím ovocem je to, že si uvědomí, že nejsou centrem světa, ale stvořením závislým na Bohu.

Ta cesta není příjemná. Je těžká. Je těžká pro děti i rodiče. Je těžká pro žáky i učitele. Ale já vás všechny chci povzbudit. Vaše práce, není v Pánu marná.

Bible často mluví o Bohu jako o tom, kdo nás vychovává. Pro Něj je to taky velice těžké. On to dělá, protože nás miluje. I On s bolestí musí někdy šáhnout po trestu. Proč? Protože mu na nás záleží a chce nás vychovat k úctě a k životu v podřízenosti. To je totiž jediná cesta, jak nás může zachránit pro věčnost. Ve trestu totiž nejde o to, abychom někomu ublížili, ale abychom ho vychovali. Pamatujte na to, když budete procházet nějakými těžkostmi.

Různé cesty se nám často zdají nepříjemné, ale na konci najdeme dobré ovoce. Největším příkladem je cesta Ježíše Krista. Ty hodiny, které strávil na kříži, aby zemřel za tvůj a můj hřích určitě nebyly příjemné. Ale výsledek byl úžasný: vzkříšený a oslavený Kristus a s ním odpuštění hříchů a život věčný pro každého, kdo v něj věří.

Pamatujte: Přísná výchova není příjemná, ale její ovoce je skvělé.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář