Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 5. 2006

Ochrana před trápením

Dnes máme den matek. Tento svátek se slaví téměř na celém světě. Jak tento svátek slavíte vy? Proč ho vůbec slavíte? V roce 1971 pan BoKassa, který byl presidentem Středoafrické republiky, oslavoval taky. Den matek oslavoval tak, že nechal popravit všechny, kdo byli ve vězení, protože se dopustili bezpráví na svých matkách.

                My chceme tento svátek slavit jinak. Chceme jej slavit tím, že poděkujeme našim maminkám. A tak vám maminky děkujeme, za vše co jste udělaly a co děláte. Chceme vám říci, že si nesmírně vážíme vaši práce, lásky a soucitu, které odvádíte při své tak specifické mateřské službě. Víme, že nejde o lehkou službu. Víme, že je často naplněná také bolestí a trápením. A dnes vás chceme povzbudit Božím slovem.

Poutní píseň, Šalomounova. Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé. Nestřeží-li město Hospodin, nadarmo bdí strážný. (Žalm 127:1)

Tyto verše mluví o námaze. Námaha je pro nás často příčinou vyčerpanosti, skleslosti, zatrpklosti, bolesti. Šalomoun zde hovoří o budování domu a chránění města. Nevíme přesně co měl na mysli. Možná myslel na chrám,  který stavěl Hospodinu. Možná myslel normální stavbu domu. Možná měl na mysli budování rodiny a domova. Každopádně to na rodinu můžeme aplikovat.

Rodina a domácnost jsou právě ty oblasti, kde často nejvíce trpí naše maminky. Jsou to právě maminky, které nesou největší břímě péče o děti. Ale jsou to také naše maminky, které nesou mnohem aktivněji i problémy a starosti dospívajících dětí. Nechci tady křivdit tatínkům, ale asi se shodneme, že máma je máma. A právě pro vás maminky, ale i pro všechny ostatní, kdo jste občas zmoženi trápením, kdo jste unaveni a vyčerpání, pro vás zde mám dvě povzbudivé pravdy z tohoto žalmu.

1.pravda: Hospodin je s vámi

               Šalomoun napsal: „Nestaví-li dům Hospodin ... Nestřeží-li město Hospodin.“ Tahle slova nám dávají obrovskou naději. Naději, že je možné, aby v těch našich stavbách a v tom našem střežení byl Hospodin přítomen. Zde je pro nás zaslíbení, že Bůh může být přítomný ve všech našich každodenních záležitostech.

Jak může být přítomný? Boží slovo říká: „Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte, a bude vám otevřeno. Neboť každý, kdo prosí, dostává, a kdo hledá, nalézá, a kdo tluče, tomu bude otevřeno.“ (Lukáš 11:9-10)

Pokud jsme Boha poprosili, aby vstoupil do našeho života, pak On je s námi i v těch každodenních rutinních aktivitách. Ježíš není jen Bohem, který za nás prolil svou krev na golgatském kříži, abychom po smrti měli věčný život. A i když je to to nejdůležitější, tak Ježíši nezáleží pouze na tom, kde strávíme věčnost. Ježíš má zájem být s námi v našich každodenních situacích.

Pro ty, kdo mají Ježíše jako svého Pána platí, že vše, co dělají s modlitbou, dělají s Hospodinem. Takto se ten náš text stává obrovským zaslíbením také pro vás, maminky, které patříte Bohu. Znamená to totiž, že ve chvílích, kdy v bezesných nocích pečujete v únavě o své děti, Bůh je vámi. Znamená to, že když dítě učíte na nočník a nedaří se, Bůh je s vámi. Znamená to, že když se vám zdá, že jenom perete, žehlíte, vaříte a myjete nádobí, Bůh je s vámi. Znamená to, že když se soužíte tím, že vaše dítě dělá špatné rozhodnutí, že i v těch vašich starostech je Bůh s vámi. Tyto a vlastně všechny další aktivity můžeme dělat s Bohem. Prostě Ho jen v modlitbě poprosme, aby byl s námi.

Jsem přesvědčen, že když si uvědomíme, že uprostřed všech těchto trápení a namáhavých povinností je Bůh s vámi, tak vás to povzbudí a posílí. Co víc, můžete vědět, že Bůh je ten, kdo vám pomáhá a ten komu záleží na vaší domácnosti a na vašich dětech.

2.pravda: Vaše námaha není marná

                Možná si někdy říkáte, jaký to má všechno smysl. Dvě hodiny vaříte oběd a za deset minut je to snědeno a zbude jen hromada nádobí. Hodiny strávíte praním a žehlením a první, co dítě v čistém udělá, je, že spadne do kaluže nebo na sebe vyklopí nějaké jídlo. Možná máte někdy tendenci ptát se: Nedělám to všechno nadarmo? Nedělám to zbytečně? Šalamoun říká, co je nadarmo. Nadarmo je to tehdy, pokud to děláte bez Hospodina. Pokud to děláte s Hospodinem, pak vaše námaha není marná.

Zamysleme se znovu nad těmi slovy: Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé. Nestřeží-li město Hospodin, nadarmo bdí strážný. (v.1) Zkusme si tyto věty obrátit naopak. Můžeme totiž říci: Staví-li dům Hospodin, nenamáhají se stavitele nadarmo. Střeží-li město Hospodin, nebdí nadarmo strážný. Tyto verše nám všem připomínají, že to, co děláme s Hospodinem, neděláme nadarmo. Přestože je to často dřina, přestože jsme unaveni, přestože nás to někdy trápí, Bůh je s námi, a proto naše dílo není nadarmo, i když zrovna hned nevidíme výsledky.

I tahle pravda je pro nás obrovským povzbuzením.     Boží slovo nás vyzývá: „Cokoli děláte, dělejte upřímně, jako by to nebylo lidem, ale Pánu.“ (Koloským 3:17) I když je to dřina, není vaše práce marná. Pokud totiž vše děláte pro Pána, tak to na vás bude vidět a Bůh bude ve vás oslaven.

                Pokud to vše děláte s Hospodinem, tak se to stává pro všechny v okolí obrovským požehnáním. A především to ukazuje na to, že jste zakořeněny v Bohu. Ta vaše rutinní práce, za kterou často ani neuslyšíte poděkování a uznaní se navíc stává nádherným svědectvím vaší víry.

                 Už jste někdy viděli stožár s vlajkou ve větru? Když přijde velký vítr, tak se ten stožár ohýbá, často všelijak vrže. Stožár je pod velkým tlakem. Kdyby to byl člověk, tak bychom řekli, že prožívá velké těžkosti. Ale právě ve chvíli, kdy je takový stožár vystaven vichřici je nejlépe vidět vlajka. Ta totiž nevisí zplihle dolů, ale je vztyčená ve větru. A to je právě příklad našich trápení ve vztahu ke Kristu. Když je klid, tak ostatní Krista v nás nevidí nijak zřetelně. Když si ale v těžkostech uvědomíme, že Hospodin chce být s námi ve všem co děláme a že On způsobuje, že naše námaha není marná, pak je Kristus v nás jasně viditelný.

                Takže když znovu budete mít pocit, že to nezvládáte a že ta všechna dřina k ničemu není, vzpomeňte si na vlajku a uvědomte si, že Bůh je s vámi, a že to právě teď mohou vidět i ostatní.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář