Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 12. 2021

Odhalené tajemství

vanoce.jpgVánoce hrají v naší kultuře významnou roli. Nikdy se neutrácí tolik, jako před Vánocemi. Nikdy se rodiny nescházejí více, jak v období Vánoc. Nikdy se toho v naší zemi nesní tolik, jako o Vánocích. Ale myslím si, že je tady ještě jedna unikátnost. Nikdy nevyjde najevo tolik tajemství, jako o Vánocích. Jak to myslím? No myslím tím to, že na štědrý večer vyjde na světlo to, co se tají, tedy obsah dárků.

Každá rodina má své rituály a zvyklosti. A v mnohých si dáváme dárky. Prvně jen tušíme, že zase něco dostaneme, ale nevíme co. Potom už i vidíme, že něco dostaneme, protože pod stromečkem je dárek. Víme, jestli to bude malé nebo velké a někdy už pode tvaru tušíme, co by to mohlo být. Jako kluk jsem jednou dostal běžky. A řeknu vám, když jsem viděl tvar toho dárku, tak už jsem tušil, co to bude.

Vždy ovšem nakonec dojde k momentu, kdy se dárky odbalují a tajemství dárce je odhaleno. Už víme co je dárkem. Už si ně něj sáhneme. Už přesně jistíme, o co jde. A podle toho co je tím darem, dříve nebo později ten dárek využijeme. Zjistíme, že mobil šlape opravdu skvěle, že kniha je opravdu zábavná, že ty papuče jsou teplé a velikost odpovídá.

Já jsem si letos uvědomil, že po dle Bible je to úplně stejně s Vánocemi. Pán Bůh pro lidstvo připravil dárek. Skrze proroky lidstvo ujišťoval, že On chystá dárek. A tak trochu nám naznačoval, že ten dárek bude velký, úžasný a zásadní. Díky tomu lidé už trochu tušili, že když ten dárek jednou dostanou, bude to paráda. A narození Krista je den, kdy Pán Bůh ten dárek naplno rozbalil a my jsme ho uviděli. Tím dárkem, tím odhaleným tajemstvím, je Pán Ježíš Kristus, Bůh se stal člověkem. A právě o tomto odhaleném tajemství je dnešní text, který je součásti dopisu apoštola Pavla koloským křesťanům. Když čteme evangelia, tak tam nacházíme popis toho, co se o Vánocích stalo. Tady v tomto textu budeme mimo jiné číst o tom, co to pro nás může znamenat. Zaposlouchejte se do Pavlova sdělení.

 

Rád bych, abyste věděli, jak těžký zápas tu podstupuji pro vás, pro Laodikejské i pro ty, kteří mě ani osobně neznají. Chci, abyste povzbuzeni v srdci a spojeni láskou hluboce pochopili a plně poznali Boží tajemství, jímž je Kristus; v něm jsou skryty všechny poklady moudrosti a poznání. Říkám to proto, aby vás nikdo neoklamal líbivými řečmi. I když nejsem mezi vámi přítomen, přece jsem duchem s vámi a raduji se, když vidím vaši kázeň a pevnost vaší víry v Krista. (Koloským 2, 1-5)

 

 

Apoštol Pavel tady potvrzuje, že Pán Bůh měl to velké tajemství, ten dárek pro lidstvo. Tím tajemstvím, které Pán Bůh odhalil o Vánocích, je Ježíš Kristus. Nicméně, hlavní důraz tohoto textu je vyjádření Pavlova přání, abychom byli povzbuzeni. To povzbuzení má Podle Pavla přímou spojitost s tím odhaleným darem.

Potřebujeme povzbuzení? Možná si řeknete, že to je hloupá otázka. Vždyť kdo nepotřebuje povzbudit. Pro nás všechny je povzbuzení moc důležité. Povzbuzení druhých nám dodává odvahu, jistotu, zahání strach, vede nás k aktivitě, chrání nás před skleslostí, přináší pokoj.

A ta zásadní otázka je, jak to všechno můžeme mít. Apoštol Pavel říká, že toto životní povzbuzení budeme zažívat, když „hluboce pochopíme a plně poznáme“ ten odhalený dar, tedy Ježíše Krista, protože v Něm jsou všechny poklady potřebné pro šťastný život. „Chci, abyste povzbuzeni v srdci a spojeni láskou hluboce pochopili a plně poznali Boží tajemství, jímž je Kristus; v něm jsou skryty všechny poklady moudrosti a poznání.“ (v.2-3)

Vánoce nám přinesou zásadní vnitřní povzbuzení, když se nespokojíme s romantickým obrázkem dítěte v chlívku, ale když „hluboce pochopíme a plně poznáme“ Ježíše Krista. Náš život bude životem naděje, když „hluboce pochopíme a plně poznáme“ Ježíše Krista.

Pojďme se zamyslet na tím, co nám tady Pavel radí.

 

1. Hluboce pochopit Pána Ježíše Krista

V životě jsou situace, kdy něco úplně nepochopíme. Připomíná mi to jednu starší vánoční reklamu, kdy se žena ptá svého postaršího tatínka, jak se mu líbil dárek, který od nich dostal k Vánocům. A ten dědeček říká, že je to skvělé, že ho zrovna používá na krájení cibule a že se mu líbí hlavně to, jak je dobře omyvatelný. A v tom okamžiku vidíme, že cibuli krájel na tabletu, který teď oplachuje vodou a strká do myčky. Tento muž nepochopil, k čemu je tablet.

Apoštol Pavel říká, že pro šťastný život je třeba pochopit Ježíše Krista. Tedy pochopit, že Jeho příchod na tento svět byl motivován láskou k nám. Pochopit, že On nás přišel svojí smrtí zachránit od zla, které je v nás. Pochopit, že nám dává svého Ducha, aby nás vedl. Jsem přesvědčen, že čím více rozumíme Ježíši Kristu, tím pokojnější a šťastnější život můžeme žít.

Pavel nás volá, abychom šli dále, než že jen bude znát historií o narození Ježíše, o pastýřích a mudrcích. Boží slovo nás volá, abychom stále více a více chápali, kdo Ježíš je a proč přišel na tento svět. Pokud stále více a více rozumíme tomu, proč Ježíš přišel, přináší to do našeho života obrovskou naději. Přináší to naději ve chvílích pokoje a radosti i ve chvílích smutku a bolesti.

Jesličky a zvířátka nás v krizi nepodrží. Ale to, když chápu, že Ježíš jako Bůh přišel do světa utrpení, aby s námi byl, aby nás nesl, aby nám ukazoval, že všechno utrpení jednou skončí, to je obrovská naděje.

Víte, co budu dělat, když skončí Vánoce? Pohřby. V pondělí jeden, v úterý druhý. To, že Ježíš přišel do tohoto světa, je neochvějná naděje, kterou můžeme přinést rmoutícím a pozůstalým, protože víme, že s Ním přišla záchrana a naděje.

A tak snažme se porozumět Ježíši, přinese nám to pokoj a naději.

 

2. Plně poznat Pána Ježíše Krista

Pavel tedy říká, že Ježíše potřebujeme hluboce pochopit a pak přidává, že Ho potřebujeme plně poznat. Není to to samé? Hluboce pochopit a plně poznat? Myslím si, že je tady rozdíl. Pochopit znamená porozumět, mít informace, chápat souvislosti. Ale poznat někoho znamená navázat s Ním vztah, seznámit se s Ním, přesvědčit se na vlastní kůži, kdo On je.

Jistě mi dáte za pravdu, že je rozdíl mezi tím, když jen o někom máte informace, anebo když s ním něco prožijete. Třeba někde na pracovišti potkáváte člověka, o kterém už přece jen od druhých něco víte. Ale určitě to bude úplně jiné, když s ním pojedete na týden na dovolenou. Tam ho opravdu poznáte.

Apoštol Pavel říká, že pokud chceme žít šťastný a naplněný život, potřebujeme jak hluboce pochopit Ježíše, tak se s Ním plně poznat. Potřebujeme s Ním udělat zkušenost. Potřebujeme spolu s Ním něco prožít.

 

Všimněte si také, že Pavel neříká jen, že Ho máme pochopit a poznat, ale přidává ta přídavná jména: máme Ježíše hluboce pochopit a plně poznat. Potřebujeme jít do hloubky v chápání Ježíše. Je to celoživotní proces.

Myslíte si, že já jsem po 22 letech manželství plně pochopil a poznal svoji manželku? Ano, už jsem pochopil opravdu mnoho, ale stále k ní potřebuji přistupovat jako ten, který se znovu a znovu snaží ji chápat a poznávat. Podobné je to s Ježíšem. Není to jednorázový úkol, je to celoživotní výzva.

Jak ale pochopit a poznat Ježíše, když už tady není? Pochopit Ho můžeme jedině skrze Bibli, která nám Ho představuje, která zaznamenává Jeho slova, která ukazuje, kým byl. Proto povzbuzujeme ke čtení Bible, k naslouchání kázání, k účasti na bohoslužbě. To vše nám pomáhá pochopit Ježíše. Ale my Ho nikdy nepochopíme dokonale, a proto jde o celoživotní výzvu.

Ale jak poznat Ježíše?  To je ještě složitější. Poznání Ježíše má také základ v Bibli, ale musíme jít dál. My Ho skutečně poznáváme, když se Mu učíme důvěřovat. Poznáváme Ho, když Ho prosíme o pomoc, když nám je úzko. Poznáváme Ho, když vyznáváme, že Mu věříme v době, kdy musíme dělat důležitá rozhodnutí. Poznáváme Ho, když Ho prosíme o odpuštění po tom, co jsme si znovu uvědomili náš hřích. Tady Ho poznáváme. Modlitba je situace, kdy se s Ježíšem setkáváme a kdy Ho poznáváme.

Milí přátelé, Pán Bůh nám dal Vánoční dar. Rozbalil ten dárek, který byl dlouhou dobu skrytý. A teď nás volá, abychom jej přijali tím, že se budeme učit Ježíše hluboce pochopit a plně poznat. Neodmítněme ten dar.

Občas se stane, že někdo odmítne dar. Víte, jaký je nejslavnější nevyzvednutý dárek v Česku? Je to svatební dar, který česká vláda darovala britské královské rodině u příležitosti svatby Kate a Williama, která se konala 29. dubna 2011. Víte, co bylo tím darem? Byl to velmi vzácný pětiletý kladrubský hřebec. Nicméně, novomanželé si tento dar nikdy nevyzvedli. Nějak jim neseděl, protože královská rodina má jiné šlechetné plemeno koní. Nikdy si tedy dar nevyzvedli. Nikdy se na něj ani nepřijeli podívat. Jeho životní cesta skončila asi před dvěma lety, kdy byl těžce nemocný utracen.

Milí přátelé, neudělejme stejnou chybu. Ano, chápu, že tento kůň byl nechtěným darem. Pán Bůh nám v Ježíši Kristu dává vzácný dar. Ten určitě chcete.  Nespokojme se s Ježíškem v jesličkách, ale vydejme se na cestu hlubokého pochopení a plného poznání Ježíše Krista. Pán Bůh nám při narození Ježíše Krista odhalil velké tajemství. Nenechme Ježíše zabaleného, skrytého, ale poznávejme Ho. Neodmítejme dar štěstí a povzbuzení, který nám přináší Ježíš Kristus.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kdo vidí mne, vidí Otce

Realtoltek, 29. 12. 2021 12:08

Jak ale pochopit a poznat Ježíše, když už tady není? ... to je zásadní omyl, Ježíš zde je jako Svatý Duch - nebeský chléb a dar spasení, to jen lidi se špatně dívají...dívají se totiž na tělo ale ducha nevidí.

Neboť je psáno : Ježíš mu odpověděl: „Tak dlouho jsem s vámi, Filipe, a ty mě neznáš? Kdo vidí mne, vidí Otce. Jak tedy můžeš říkat: Ukaž nám Otce?

My lidé ovšem máme lidské těla a své biologické otce vidíme očima. Jediný Bůh je ale duch proto je třeba dívat se zrakem duchovním

Re: Kdo vidí mne, vidí Otce

Michal, 29. 12. 2021 12:19

Ano, máte pravdu. Měl jsem na mysli, že už tady není přítomný tak, jako byl před svým odchodem k Otci. Jde přeci jenom o velmi odlišnou přítomnost. Mějte požehnaný konec roku!

Re: Re: Kdo vidí mne, vidí Otce

Realtoltek, 29. 12. 2021 16:59

Ano :), kdyby zde byl přítomný jak před svým odchodem, nemohl by ho nikdo přijmout v jeho nynější duchovní podobě...nebylo by zde totiž dost nebeského chleba pro všechny. Kdo tento nebeský chléb přijímá naplňuje nebeské království a jak bude naplněno přijde pán takový jaký byl před svým odchodem.

28Slyšeli jste mě říci: ‚Odcházím a zase k vám přijdu.' Kdybyste mě milovali, byli byste rádi, že jdu k Otci, neboť můj Otec je větší než já.