Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 5. 2013

Pojď za mnou!

a.gifMilí konfirmandé, máte rádi, když vám někdo zavolá a někam vás pozve? Dostáváte rádi sms, kdy vám někdo napíše, ať se přidáte, že chtějí něco podniknout? Pokud to jsou lidé, se kterými vám je dobře, tak takové pozvání určitě rádi přijímáte. A my všichni ostatní také. Jsme rádi, když obdržíme milé pozvání. Pán Bůh nám také posílá takou zprávu s pozváním a i dnes každému z nás říká: „Pojď za mnou!“ Ježíš tato slova řekl mnohým ze svých učedníků. Dnes si připomeneme, jak je řekl Levimu, kterého známe spíše pod jménem Matouš. Budeme to však číst z Lukášova evangelia:

 

Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: „Pojď za mnou." Levi nechal všechno, vstal a šel za ním.A ve svém domě mu připravil velikou hostinu. (Lukáš 5:27-29)

 

                Matouš byl člověk, jakých je na světě spousta. Chtěl využívat příležitosti. A ty příležitosti měl. Byl výběrčí dlaní. A uměl toho řádně využít ve svůj prospěch. Prostě se chtěl mít dobře a nebránil se sáhnout po metodách, které nejsou úplně čisté. I dnes je takových lidí spousta. Chceme využívat příležitostí, které se naskytnout, abychom se měli dobře, a někdy šáhneme i po tom, co není v pořádku. A právě takového člověka si Ježíš vybral a oslovil jej. Řekl mu: „Pojď za mnou!“. Dovolte, že se společně zamyslíme nad tím, co se z toho příběhu můžete učit vy, milí konfirmandé, ale i my všichni ostatní.

 

1.       Ježíš tě volá

Milí konfirmandé, Pán Ježíš volá i vás. I vám dnes říká: „Pojď za mnou." (v.27) A dnes je Jeho volání opět hlasité. Kdo vás to vlastně volá? Volá vás Ten, který vás dokonale zná. Volá vás Ježíš, který vás stvořil. Volá vás On, kdo o vás všechno ví. Zná každou vaší myšlenku. Ví o každé vaší bolesti. Ví každé obavě. Ví o vaší budoucnosti. Ví o vašich hříších, i o těch, o kterých neví nikdo z lidí. A tento Ježíš vás volá. Tomu Ježíši na vás záleží. On nad vámi nikdy nezlomí hůl. Jste pro něj důležití a vybral si vás, abyste Jej následovali. On si vybral i Matouše. V Izraeli byla spousta celníku a všichni od Něj neuslyšeli výzvu k následování. Matouš byl vybrán. Měl obrovskou výsadu. Vy máte tu stejnou výsadu. I vám dnes Ježíš říká: „Následuj mne!“ Není to náhoda, že tady jste. Byla to součást Božího plánu a Pán Bůh vás dnes volá.

Ale k čemu vás Ježíš volá. K tomu, abyste šli za Ním. Ale kam? K čemu volal Leviho? K tomu, aby šel za Ním na nějaké místo? To ne, vždyť nakonec jde Ježíš za Levim k němu domů. On ho volá k celoživotnímu následování. On ho nevolá na nějaké místo, On Ho volá k tomu, aby Ho následoval svým způsobem života. On Ho volá, aby v Ježíši našel svého Pána, pro kterého bude chtít žít. On ho nevolá k následování na pět minut. On ho nevolá k následování ani na hodinu či den. On ho volá k celoživotnímu následování. Volá ho, aby žil celý život pro něj. A stejně tak volá vás. A to je moc důležité si uvědomit. Volá vás, abyste Mu dali celý svůj život. Volá vás, abyste teď, když dospíváte, potom, když budete zakládat rodiny, ale i potom, až budete staří, abyste žili pro Něj a následovali Ho. K tomu vás dnes Ježíš volá.

To Boží volání dnes ale není jen pro konfirmandy. To Boží povolání je pro všechny. To Boží povolání je pro vás milí rodiče, kmotři, prarodiče či přátelé. To Boží povolání je pro mne a pro každého z nás. Bůh nás volá k tomu, abychom nešli svoji vlastní cestou, ale šli tou Jeho. Mnohé z vás už volal dávno. Mnozí z vás jste Mu už dávno odpověděli na to jeho volání. Možná je tu někdo, kdo Mu dokonce taky odpověděl u konfirmace. Ale některé možná volá dnes poprvé. Někteří možná už zapomněli, že je kdysi také volal. On dnes volá. Volá nás, abychom šli za Ním.

               

2.       Odpověz na Jeho volání

Ale ten příběh není jen o Ježíšově výzvě k následování. To je jen první část příběhu, jen jedna strana. Ježíš volá. Ale Leví reaguje. To je ta druhá část příběhu. Levi Ježíše opravdu díky Boží milosti následuje. Čteme tam, jak Leví reagoval: „Levi nechal všechno, vstal a šel za Ním.“ (v.28) On nechal všeho. Najednou si uvědomil, že je tady někdo důležitý. On je důležitější než všechno ostatní. Pozve ho domů. Naslouchá Mu a rozhoduje se, že ho chce následovat celoživotně. Stane se Jeho učedníkem. A my, víme, jak jeho cesta pokračovala. Víme, že Ježíše následoval celý život. A už nikdy se nevrátil do starých kolejí. Už nezměnil názor a nezačal následovat někoho jiného. Už více nežil jen sám pro sebe. Tradice nám říká, že se Levi, tedy Matouš, vydal na jih a sloužil jako misionář v Etiopii. On na Ježíšovo volání zareagoval. On Jej následoval celý život.

Milí konfirmandé, vy jste také zareagovali. Dnes jste Bohu řekli, že Mu věříte a že Jej chcete následovat. To je úžasně rozhodnutí. Ale bude třeba hodně disciplíny a síly, abyste na té cestě vytrvali. Leví nechal všeho a šel za Ježíšem. Možná je třeba se taky zamyslet, čeho je třeba nechat. Je důležité si uvědomit, co vám brání následovat Ježíše Krista. Možná je to nějaký zlozvyk. Možná je to nějaký špatný vliv přes nějakého kamaráda. Možná je to hněv, hořkost či neodpuštění, které jsou ve vašem srdci. Možná je to závislost na počítači či na něčem jiném. Dnes vás chci pozvat, abyste některým věcem řekli, že je necháte být a že půjdete za Ježíšem. A já vám garantuji, že nikdy nebudete litovat. A pokud je toto Vaše rozhodnutí, tak si třeba do Bible napište někde na první stránku dnešní datum a k tomu napište, že se dnes rozhodujete, že chcete celý život jít za Ježíšem. A podepište to. To vám může být připomínkou a posilou ve chvílích slabostí a pokušení.

A zase ještě slůvko k dospělákům, k rodičům, prarodičům, nám všem. Tipl bych si, že i dnes je tady někdo, kdo kdysi také Bohu sliboval, že Jej budeme následovat. Možná jste se také rozhodli, že se některých věcí pro Něj vzdáte. Otázka je, kde jste dneska. Jste věrni slibu, který jsme skládali? Nebo už tomu nevěříte? Nebo jste se dali na svoji vlastní cestu? Nebo vás od Boha něco odvedlo? Možná to byli špatní přátelé, možná nedostatek času, možná dokonce manžel či manželka. Samozřejmě je škoda, když se člověk vydá svou cestou. Nicméně, Bůh je k nám dobrý, On nám to nebude vyčítat věčně a dává možnost nápravy. My Mu můžeme vyznat, že nám je to líto a říct, že chceme zase začít znovu. A On odpouští, přijímá a dává sílu všechno nechat a jít za Ním. Není to něco, co potřebujete dne udělat?

Už za chvíli budeme mít zpověď a Večeři Páně. A to je právě dobrá příležitost začít znovu. K večeři Páně dnes zveme kromě konfirmandů pouze jejich rodinné příslušníky a presbytery. Ale pokud chcete dnes začít znovu a vykročit za Ježíšem, tak vás srdečně zvu, abyste přišli ke stolu Páně také. Na druhé straně, pokud jste rodiče konfirmanda nebo dokonce presbyter a chcete si žít po svém a nechcete následovat Ježíše, tak vás moc prosím, abyste k Večeři Páně nechodili, protože by vám nebyla k užitku, ale naopak, bylo by to urážkou Boha. Ale Bůh ve své lásce touží po tom, abychom všichni šli za Ním. Jeho odpuštění je veliké a raduje se z každého, kdo chce dnes vykročit za Ním. Kéž by byl dnešní den dnem, kdy se radujeme z toho, že přibylo těch, kdo jdou za Ježíšem. Kéž by celé naše rodiny za ním šly. Modleme se o to. Amen.

Audio záznam naleznete zde. (Prvních několik vět je v polštině.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář