Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 4. 2010

Vzkříšen s Kristem

AudioObrazek záznam naleznete zde.


Protože jste byli vzkříšeni s Kristem, hledejte to, co je nad vámi, kde Kristus sedí na pravici Boží. K tomu směřujte, a ne k pozemským věcem. Zemřeli jste a váš život je skryt spolu s Kristem v Bohu. Ale až se ukáže Kristus, váš život, tehdy i vy se s ním ukážete v slávě. (Koloským 3:1-4)

 

Dnes si připomínáme den, kdy byl Ježíš Kristus vzkříšen z mrtvých. Ten biblický příběh je nám známý. V pátek zemřel Ježíš Kristus na kříži za naše hříchy a v neděli slavně vstal z mrtvých. Od té doby na počest tohoto slavného vzkříšení křesťané světí neděli. Kristovo vzkříšení je důkazem toho, že Ježíš je mocnější než smrt a peklo. Ježíš vstal z mrtvých a i my máme zaslíbení vzkříšení. A přestože naše fyzické vzkříšení je stále otázkou budoucnosti, tak Písmo hovoří, že už teď jsme vzkříšení s Kristem. Být vzkříšen s Kristem znamená, mít jistotu, že jednoho dne opravdu staneme tváří v tvář Bohu. A ten dnešní text nám vlastně vysvětluje, kdo je vzkříšen s Kristem, kdo může mít tuto jistotu. Vidíme zde tři charakteristiky člověka, který je vzkříšen z Kristem.

 

1.charakteristika: 

Vzkříšen s Kristem je ten, kdo spolu s Kristem nejdříve zemřel

 Je docela logické, že vzkříšený může být jen ten, kdo zemřel. To, že nás po naši fyzické smrti čeká vzkříšení, to ještě tak trochu chápeme. Ale tady je řeč o jiné smrti. Pavel píše žijícím koloským křesťanům: „Zemřeli jste a váš život je skryt spolu s Kristem v Bohu.“ (v.3) Co tedy znamená, že tito žijící křesťané zemřeli? Odpověď nám dává třeba druhá kapitola tohoto listu. Tam čteme: „S Kristem jste byli ve křtu pohřbeni.“ (2:12) Vidíme tedy, že je zde řeč o smrti starého člověka v nás. To se děje ve křtu, v obrácení. To staré já, které se stále obrací proti Bohu, musí přijít o svoje výsadní postavení a musí být podřízeno Bohu.

 Bible jasně říká, že křesťanem se člověk nestává tím, že něco ve svém životě zlepší. Křesťanem se člověk nestane tím, že začne někam chodit nebo něco dodržovat. Křesťanem se člověk stává, když dojde k naprosté a zásadní změně. Naše „já“, které ovládá vše, co děláme, musí být nahrazeno Bohem a Jeho panováním. A tomu Bible říká, že musí zemřít naše já. A jak již jsme řekli, to se děje ve křtu, v obrácení k Bohu, ve znovuzrození. A tak otázkou je, zda je o tobě pravda, že tím nejdůležitějším ve tvém životě je Bůh a ne tvoje já. Pokud je tomu tak, pokud to tvoje já zemřelo a uvolnilo místo Bohu, pak o tobě může platit, že jsi vzkříšen s Kristem.

 

2.charakteristika:

Vzkříšen s Kristem je ten, kdo hledá, co je nad ním

 Ten náš přečtený text nám ukazuje, že nestačí pouze někdy v historii zažít to, že staré já zemřelo a bylo nahrazeno Boží přítomností. Minulost nestačí, je třeba žít přítomnost. Nestačí si připomínat to, že jsme byli pokřtěni, že jsme uvěřili. Nestačí žít historií. Pavel jasně říká: „Hledejte to, co je nad vámi, kde Kristus sedí na pravici Boží. K tomu směřujte, a ne k pozemským věcem.“ (v.1-2) Pro apoštola Pavla je důležitá přítomnost. Apoštol Pavel nám připomíná, že vzkříšen s Kristem je ten, kdo teď hledá to, co je nad námi. A co je nad námi? Vzkříšený Kristus, který žije a je vyvýšen do Boží přítomnosti! Ale proč Ho máme hledat? Co znamená ta věta? Bůh po nás nechce, abychom nějak hledali, kde je nebe. Ne. Když Bible říká, že máme hledat Boží království nebo hledat Krista, tak nás vyzývá, abychom právě našeho Boha, Pána Ježíše, v poslušnosti následovali. A vzkříšen s Kristem je tedy nejen ten, kdo kdysi Bohu uvěřil, ale kdo jej teď následuje, kdo se jim teď nechává vést.

 Apoštol Pavel přidává výzvu, abychom nesměřovali k pozemským věcem, ale k Božím. A to nám je v naší společnosti tak moc třeba. Vždyť my jsme tím pozemským tak spoutáni. Tak lehce se zaměříme jen na majetek a honbu za ním. Tak lehce se zaměříme na to, jak nám druzí ubližují. Tak lehce se zaměříme na to, jak my trpíme. Tak lehce se zaměříme na budování kariéry. Hledejte to, co je nad vámi, kde Kristus sedí na pravici Boží. Hledáme to? Nebo hledáme všechno ostatní.

 Jak už jste dnes slyšeli, tento týden jsme se s bratrem Karlem vrátili z Afriky. Musím říct, že právě v té oblasti, o které hovoříme, jsem byl zahanben nejvíce. Byl jsem zahanben tím, jak oni hledají to, co je nad nimi, kde Kristus sedí po pravici Boží. Byl jsem zahanben, když jsem viděl muže, který byl vysvobozen z těžkého alkoholismu a stal se oddaným následovníkem Ježíše Krista. Jmenuje se Martin. Tento muž, který sám žije v chudobě, si ke svým vlastním čtyřem dětem přibral devět dalších nezaopatřených dětí. Ano, znamená to, že ty děti snídají každý den pouze řídkou kaši se svařeného kukuřičného šrotu, večeří kaši s vařených fazolí s kukuřicí. Ale tyto děti dostaly naději pro budoucnost. Dostaly se do křesťanského domova. A u nás? U nás se lidé diví, když máte třetí vlastní dítě a ptají se, jak si to můžete dovolit.

 Byl jsem zahanben lidmi, kteří se vzdali všeho ve prospěch služby evangelia. Příkladem může být Musa, což je místní jméno pro Mojžíše. Je to člověk, který byl na své poměry úspěšným podnikatelem v přepravě, protože vlastnil jedno osobní a jedno nákladní auto. Vše prodal a stal se evangelistou, který chodí od domu k domu, od vesnice k vesnici a káže o Ježíši Kristu. U nás lidé nemají čas ani přijít na modlitební setkání.

 Milí bratři a sestry, nechci to říkat, abych nás zahanboval nebo kritizoval. Je to milost, když je člověk schopen něčeho takového. Toužím jen po jednom. Toužím po tom, abychom se vroucně modlili, aby nám Pán dal milost, hledat to, co je nad námi, kde Kristus sedí po pravici Boží. Modleme se, abychom směřovali právě k tomu, a ne k pozemským věcem.

 

3.charakteristika:

Vzkříšen s Kristem je ten, kdo žije v očekávání věčné slávy

 Zatím jsme hovořili o minulosti, o tom, že musíme zemřít s Kristem. To je počátek našeho duchovního života a je nezbytný, aby o nás platilo, že jsme vzkříšení s Kristem. Také jsme hovořili o přítomnosti a potřebě hledat to, co je nad námi, kde Kristus sedí po pravici Boží. Taková musí být přítomnost. A potom je tady budoucnost. Apoštol Pavel se dívá i do budoucnosti: „Ale až se ukáže Kristus, váš život, tehdy i vy se s ním ukážete v slávě.“ (v.4) Za tímto veršem můžeme dodat, že vzkříšen s Kristem je ten, kdo žije v očekávání věčné slávy. Vzkříšen s Kristem je ten, kdo si je vědom toho, že tady na zemi máme jen přechodné bydliště, a kdo očekává nový domov, který nám připravuje Ježíš Kristus.

 Při téměř každém loučení v Africe jsme slyšeli ujištění o dalším shledání. Vždy bylo řečeno, že pokud se už nesejdeme tady na zemi, tak se potom sejdeme ve slávě Boží v nebi. A to je perspektiva toho, kdo je vzkříšený s Kristem. Takový člověk ví, že zde je jen dočasně a vyhlíží věčný domov v nebi.

 Dnešní biblický text nám tedy připomněl, kdo je vzkříšen s Kristem. Je to ten, kdo s Kristem zemřel, kdo hledá to, co je nad ním, a ten, kdo žije v očekávání věčné slávy. Je to ten, jehož minulost, přítomnost i budoucnost je pevně spjata s Kristem.

Proč je tak důležité být vzkříšen s Kristem? Protože křesťanem je pouze ten, kdo je vzkříšen s Kristem. Ostatní si na křesťany jen hrají a to nemá v Božích očích žádnou cenu.  

 A tak přátelé, bratři a sestry. Pokud jsme vzkříšení s Kristem, pak Mu děkujme a radujme se z Kristova vzkříšení. Pokud máme pochybnost, pak se modleme o milost, aby nás Bůh proměnil. On to určitě udělá! Chvála Mu za to.

Audio záznam naleznete zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář