Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 9. 2007

Zkušenost s Biblí

V dnešní době vidíme mezi křesťany velkou různorodost. Kdysi byl základní rozdíl v tom, ke které církvi kdo patřil. Dnes se tyto rozdíly často zmenšují. Rozdíly naopak narůstají v tom, za co lidé považují Bibli. To je také kritérium, podle kterého dokážeme snad nejlépe posoudit, kde daný člověk ve své víře stojí. My to samozřejmě nemůžeme posoudit úplně, to dokáže jen Pán Bůh. Ale pokud nám člověk řekne něco o svém vztahu k Bibli, tak si o jeho křesťanství dokážeme udělat jakousi představu. Lidé, považující se za křesťany, by reagovali různě. Někdo by řekl, že Bible je moudrá kniha plná dobrých rad. Jiný by řekl, že jde o náboženský text, ve kterém je sice spousta historických nepřesností, ale přesto se může stát pro člověka přínosem. Zase jiná osoba by mohla říct, že jde o dokonalé Boží slovo, skrze nějž můžeme být spaseni. Zaposlouchejte se tedy do dnešního textu a pozorně posuďte, jakou představu o Písmu má autor Žalmu 119.

„Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku.

Co jsem přísahal, to splním, držím se tvých spravedlivých soudů.

Byl jsem velice pokořen, Hospodine, podle svého slova mi zachovej život.

Kéž se ti líbí, Hospodine, dobrovolné oběti mých úst, nauč mě svým soudům.

Ustavičně dávám v sázku život, nezapomínám však na tvůj Zákon.

Svévolníci osidlo mi nastražili, avšak od tvých ustanovení jsem nepobloudil.

Tvá svědectví budou mým dědictvím věčně, z nich se veselí mé srdce.

V srdci jsem se rozhodl plnit tvá nařízení navěky a do důsledků.“

(Žalm 119:105-112)

                Tento žalm je jiný než ostatní texty Bible. Liší se ve stylu, jakým je napsán. Celý žalm je rozdělen do 22 slok a každá sloka má 8 veršů. Každý verš v jednotlivých slokách tvoří vždy samostatnou větu a začíná vždy stejným písmenem a to tak, že v první sloce začínají všechny verše prvním písmenem abecedy, v druhé druhým písmenem abecedy, atd. Text, který jsme četli, je jednou slokou tohoto žalmu a každý verš zde začíná hebrejským písmenkem, které odpovídá našemu písmenu „n.“ Právě proto tento žalm nemá žádný jasný děj nebo vývoj, jak to vidíme u většiny žalmů. Náš text tvoří 8 samostatných vět o Božím slově. A jak jste pravděpodobně vypozorovali, jsou to věty, ve kterých autor tohoto žalmu vyzdvihuje důležitost Písma a ukazuje, jak praktický vliv má Písmo na jeho život. My se ptáme: „Proč je pro něj Bible tak důležitá?“

Ve stejném textu nacházíme odpověď anebo minimálně část z odpovědi na tuto otázku. Já bych uvedl tři důvody, proč je Bible důležitá.

1. Dává život

Žalmista řekl: „Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku. (v.105) Podle něj je Boží slovo světlem nebo lampou. Není pochyb, že když autor mluví o Božím slově, má na mysli Písmo, které v té době měli. Toto Písmo tedy osvěcuje  jeho stezku. Co je tou stezkou? Bible často přirovnává cestu či stezku k lidskému životu. Boží slovo je tedy světlem, které zajišťuje, že vidíme cestu a neklopýtneme. Dojdeme do cíle.

Většinou, když cestujeme, tak nám nejde pouze o radost z cesty, ale záleží nám především na cíli. Záleží nám na tom, abychom došli tam, kam chceme, a to co nejrychleji a s nejmenším možným množstvím problémů. Kam chceme dojít v našem životě, to je nám jasné. Naším cílem je věčný život. A Písmo nás tam dokáže dovést. Ptáme se jakým způsobem? Dokáže to, protože centrem celého Písma je Ježíš Kristus a základní zvěstí Písma je Boží plán spasení hříšníka skrze Pána Ježíše Krista. Proto je Bible světlem a proto je tak důležitá.

Apoštol Pavel to připomínal svému učni Timoteovi. Řekl: „Od dětství znáš svatá Písma, která ti mohou dát moudrost ke spasení, a to vírou v Krista Ježíše.“ (2.Timoteovi 3:15) Pavel tady říká, že skrze Písmo obdržíme víru, která nás dovede do spasení, do věčného života. To znamená, že Písmo nejen dává informace, ale ono dává také víru, skrze kterou nás Kristus zachraňuje. Apoštol Pavel to vysvětluje v dopise adresovaném křesťanům v Římě: „Nestydím se za evangelium: je to moc Boží ke spasení pro každého, kdo věří.“ (Římanům 10:17) Později Pavel dodává: „Víra [je] tedy ze slyšení a slyšení skrze slovo Boží.“ (Římanům 10:17, NBK)

Minulý týden to bylo 15 let, kdy mě Boží slovo dovedlo k poznání mých hříchů a k víře v Pána Ježíše Krista. Ano, vyrostl jsem v křesťanské rodině, pravidelně jsem chodil do kostela, byl jsem pokřtěn, konfirmován a přečetl jsem celou Bibli kralickou, i když jsem té staročeštině téměř nerozuměl. Ale vždycky jsem si myslel, že se do nebe dostanu proto, že jsem tak vzorný křesťan. Dělal jsem vše, co mi řekli, abych dělal. Snažil jsem se být v praktikování křesťanství nejlepší. Díky Pánu mne však Boží slovo zastavilo. Byl jsem osloven na jednom evangelizačním setkání. Jinak než předtím mi Boží slovo ukázalo mou hříšnost a v soukromém rozhovoru s jedním mladým mužem jsem došel k rozhodnutí, že musím změnit svůj život. V modlitbě jsem vyznal Bohu, že jsem hříšný a že nedokážu udělat nic dobrého. To byl pro mne zásadní zlom. Poprosil jsem jej, aby mi odpustil pro zásluhy Ježíše Krista, a ne pro ty moje zásluhy. A On to udělal. Boží slovo se stalo světlem pro mé nohy.

                Boží slovo je světlem a působí, že vidíme cestu ke spasení. Vede nás ke Kristu a k věčnému životu. Toto je pro autora tohoto žalmu zásadní pravda. Je to pravda i pro tebe? Uvědomuješ si, co máš v Bibli? Uvědomuješ si, jak zásadní hodnotu Bible má? Uvědomuješ si, že když rozjímáš nad Božím slovem, že to tvůj život mění a že tě to pořád přibližuje Kristu? Uvědomuješ si, že Boží slovo dává život? Bible je jako dopis lékaře, který popsal léčbu nevyléčitelné nemoci. Každý, kdo chce žít, potřebuje znát obsah tohoto dopisu. Pán Bůh chce vyléčit naši nemoc zvanou hřích. On nám dal Boží slovo a skrze něj nám dává pomoc. Čtěme to Boží slovo!

2. Dává pokoj

Podívejme se na další slova autora žalmu: „Byl jsem velice pokořen, Hospodine, podle svého slova mi zachovej život.“ (v.107) „Ustavičně dávám v sázku život, nezapomínám však na tvůj Zákon. Svévolníci osidlo mi nastražili, avšak od tvých ustanovení jsem nepobloudil.“ (v.109-110)

Autor žalmu říká, že byl velice pokořen. Králická Bible to překládá slovem „ztrápený“. Co tedy tento člověk dělá, když je ztrápený a pokořený? Utíká do zaslíbení Božího slova. Říká Bohu: „Podle svého slova mi zachovej život.“ Ve chvíli trápení a pokoření zažívá tento člověk pokoj. Zažívá pokoj, protože zná zaslíbení, která jsou v Bibli. Připomíná si je a ví, že Bůh má věci pevně pod kontrolou.

                A nejenže tento člověk zažívá pokoj. On tento pokoj také rozdává. Ustavičně dává v sázku svůj život, neustále čelí pastem, které na něj nastražili druzí a přesto v takhle vypjaté situaci neodplácí, nepodvádí, ale jedná podle Božího Zákona a tím je šiřitelem pokoje. Nejenže zná Boží slovo, On jej také uvádí do praxe a přijímá pokoj a je šiřitelem téhož Božího pokoje.

                My prožíváme stejné situace jako tento muž. Mnoho z nás má spoustu práce, jsme ztrápeni, unaveni, možná nás někdo podvádí nebo snad usiluje o to, aby pošpinil naši pověst. Připomínáme si i v tak těžké situaci Boží pravdy? Připomínáme si Jeho zaslíbení, které nám mohou přinést pokoj do duše? Děláme si i v těch složitých situacích čas na rozvažování nad Božím slovem? Podrobujeme se i v těžkých chvílích Božímu slovu? Jak se chováme v době nepřátelství, tlaku v práci, útoku konkurence,…žijeme podle Bible nebo jednáme tak, jak nás k tomu nutí okolí?

Máme zde obrovské zaslíbení. Když budeme žít podle toho, jak nás k tomu vede Boží slovo, pak budeme zažívat pokoj. Pokud budete číst Boží slovo, tak zažijete pokoj v rodině, pokoj na pracovišti, pokoj ve škole. Ty situace možná budou stejně složité, ale Bůh vám daruje pokoj a vy si uvědomíte, že ne vy, ale Bůh má všechny věci suverénně pod kontrolou.

3. Dává radost

Čtení Božího slova však přináší více než život a pokoj. Přináší také radost. V dalším z veršů říká žalmista toto: „Tvá svědectví budou mým dědictvím věčně, z nich se veselí mé srdce.“ (v.111) Čtení Božího slova přináší do života radost a veselí. Možná se ptáte: Jak se může člověk veselit z Božího slova? Jak člověk může prožívat radost? Vždyť v Bibli je tolik příkazů, které máme dodržet. Vždyť nám Bible dokonce říká, že jsme tyto příkazy nedodrželi a že jsme zhřešili. Vždyť Bible jde ještě dál a říká, že za to, že jsme zhřešili, si nezasloužíme nic jiného než smrt. Neměli bychom spíš být skleslí a bez naděje?

Ano, mnozí takoví jsou. Boží slovo je pro ně přítěží, protože jim ukazuje, jací skutečně jsou. A to je trápí. A právě proto někdy Boží slovo ani nechtějí číst. Nenašli v Písmu radost. A proč ne? Protože ještě nepřijali zaslíbení, které nabízí evangelium. Ještě nepochopili a nepřijali Boží milost. Tu milost, která dovedla Ježíše Krista na kříž, aby za naše hříchy, za naše selhání na pracovišti, za naše podvody ve škole, za vše, co jsme udělali špatně, zemřel na dřevě kříže. Ten, kdo přijal tuto milost a vyznal Ježíše jako svého Pána, jako někoho, kdo je nejvyšší autoritou v jeho životě a kdo uvěřil, že Ježíš Kristus za něj zemřel, ten může prožívat tuto radost i dnes. Pro takového člověka je čtení Božího slova radostí. Takovému člověku chybí, když si Boží slovo nepřečte nebo když vynechá shromáždění. Boží slovo mu dává radost, protože ukazuje, že Bůh suverénně zvítězí nad mocí tmy a satanem.

Takže Boží slovo bylo pro autora tohoto žalmu slovem, které dává život, slovem, které dává pokoj v těžkých chvílích, a slovem, které dává životní radost. Je Bible takovým slovem i pro tebe? Pokud ano, tak o tom říkej dalším, aby i oni mohli v Božím slově najít věčný život, pokoj do složitých situací a každodenní radost.

Pokud toto vše neprožíváš, věř, že i tobě to chce Pán Bůh nabídnout. Ano, všichni zažíváme chvíle, kdy jakoby Bible k nám nemluvila, ale ručím vám za to, že to není problém Božího slova, ale problém našeho přístupu. Změňte něco ve svém vztahu k Bibli. Pokud si čtete pouze sami, pak si začněte číst s manželkou, manželem nebo třeba sousedem. Pokud jste měli problém najít si čas, pak si natvrdo vytyčte pravidelnou dobu, kdy si z Bible budete číst. Pokud máte problém chápat, co Bible říká, tak si najděte dobrou literaturu se čtením na každý den. Pokud nevíte co změnit, tak se obraťte na mne a já se vám s radostí pokusím pomoct.

Nenechávejte věci tak, jak byly. Učiňte změnu, učiňte rozhodnutí, jaké udělal i tento žalmista. On řekl: “V srdci jsem se rozhodl plnit tvá nařízení navěky a do důsledků.“ (v.112) Rozhodněte se dnes v srdci plnit nařízení Božího slova. Rozhodněte se dnes Boží slovo každodenně číst. Můžete nechat věci tak, jak jsou a ignorovat to, co vám dnes Duch svatý radí. Nebo můžete učinit změnu, která ovlivní váš život a přinese vám jistotu věčnosti s Bohem, přinese vám pokoj do vašich vztahů a dodá vašemu životu radost. Napište si své rozhodnutí na viditelné místo, třeba do Bible, a potom s žalmistou řekněte: „Co jsem přísahal, to splním, držím se tvých spravedlivých soudů.“ (v.106)