Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kázání

Příspěvky

18. 7. 2012

Radost z pravdy

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg Svět se mění a já jsem si to znovu uvědomil, když jsem si připravoval dnešní kázání. Vzpomínáte si ještě na heslo, se kterým byl Václav Havel zvolen prezidentem? Jeho často opakované heslo znělo: „Pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí.“ Přestože jsem byl v té době mladý, byl jsem nadšený. Byl jsem rád, že pravda a láska vítězí. A mnozí jsme byli nadšeni z očekávání, že ta éra nenávisti a nepravdy bude pryč.

Audio záznam naleznete zde.

 

 
Celý příspěvek

2. 7. 2012

Spravedlnost nestačí

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 2

 

„Dobře, kdyža.jpg on to chce tak, tak já budu jednat také tak.“ Už jste někdy takovou větu slyšeli? Nebo jste ji snad vyřkli? Když dojde k nějakému konfliktu, tak naší častou reakcí je to, že řekněme, že tedy budeme jednat spravedlivě. Tedy, jak se daná osoba chová k nám, tak se my budeme chovat k ní. Kolikrát už jsem to slyšel od rozhádaných manželů. Kolikrát jsem to už slyšel od zhrzených přátel. Ale je to to, co od nás očekává Bůh?

Audio záznam naleznete zde

 
Celý příspěvek

5. 6. 2012

Komu patří sláva?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMilí bratři a sestry, dnes máme neděli Trojice svaté a to si máme připomínat, že máme Boha, který se zjevuje ve třech osobách. Je to Bůh Otec – Stvořitel, Syn Ježíš Kristus – Spasitel, Duch svatý – Posvětitel. Mezi těmito osobami Trojice panuje dokonalý vztah lásky. A právě dnešní text hovoří o všech osobách Trojice. Nicméně hlavním námětem našeho textu je Boží sláva. My jako Bohem stvořené bytosti si musíme stále znovu a znovu připomínat, že tady nejsme pro sebe, ale pro Boží slávu. Je to proti naší přirozenosti. Stále s tím musíme bojovat. Stále nás to táhne k naší vlastní slávě. Stále chceme, aby tady byl Bůh pro nás. Ale přitom máme toužit po tom, abychom my tu byli pro Něj.

Audio záznam naleznete zde

 

 
Celý příspěvek

31. 5. 2012

Bojuj dobrý boj víry

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgBojuj dobrý boj víry, abys dosáhl věčného života, k němuž jsi byl povolán a k němuž ses přihlásil dobrým vyznáním před mnoha svědky. Vyzývám tě před Bohem, který dává všemu život, a Kristem Ježíšem, který vydal svědectví svým dobrým vyznáním před Pontiem Pilátem, abys bez poskvrny a výtky plnil své poslání až do příchodu našeho Pána Ježíše Krista. Jeho příchod zjeví v určený čas požehnaný a jediný Vládce, Král králů a Pán pánů. On jediný je nesmrtelný a přebývá v nepřístupném světle; jeho nikdo z lidí neviděl a nemůže uvidět. Jemu patří čest a věčná moc. Amen. (1.Timoteovi 6:12-16)

Audio záznam naleznete zde

 
Celý příspěvek

15. 5. 2012

Neplodnost, mateřství a modlitba

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMáme dnes neděli, která v sobě nese výzvu „Modlete se!“ A zároveň je dnes Den matek. Vybral jsem tedy text, který spojuje obojí a ukazuje nám ženu, která se modlí, protože touží být matkou. Podívejme se tedy společně na tento známý text.

Audio záznam naleznete zde. Z technických důvodů chybí počátek.

 
Celý příspěvek

9. 5. 2012

Život následovníků Krista

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 1

a.gifDnešní text nám popisuje situaci, kdy apoštol Pavel a Silas poprvé dorazili na evropský kontinent. Bylo to v přístavním městě Filipis, dnes v severovýchodním Řecku. Bible nám popisuje setkání s Lydií, která je považována za první evropskou křesťanku. Dále tam také došlo k události, která je popsána v našem dnešním textu.

 

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

15. 4. 2012

Pohřben a vzkříšen s Kristem

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMinulou neděli jsme si připomínali vzkříšení Ježíše z mrtvých.  Dnes máme první neděli po Velikonocích a taky budeme hovořit o těch velikonočních událostech. Dnes taky budeme hovořit o smrti Ježíš a o Jeho vzkříšení. Náš dnešní text však velice zajímavě spojuje Jeho smrt a vzkříšení s naším křtem a obrácením. Vyslechněte si tedy text z listu Koloským:

Spolu s ním jste pohřbeni křtem, jímž jste také spolu s ním vzkříšeni skrze víru v moc Boha, který ho vzkřísil z mrtvých. I vás, mrtvé v hříších a neobřízce vašeho těla, spolu s ním obživil, když vám odpustil všechny hříchya smazal ten soupis ustanovení, jenž byl proti nám a byl nám nepřátelský. Odstranil ho z cesty tím, že ho přibil ke kříži. A když odzbrojil vlády a mocnosti, vystavil [je] veřejné potupě a skrze něj nad nimi slavil vítězství. (Koloským 2:12-15, Bible21)
 

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

8. 4. 2012

Tři otázky vzkříšeného Krista

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 2

a.jpgDnes je den vzkříšení! V minulých dnech jsme opakovaně hovořili o důvodu Kristovy smrti a o tom, že nám je díky Kristu odpuštěno, pokud od něj vírou dar odpuštění přijímáme. Dnes hovoříme o vzkříšení. A to vzkříšení je klíčové a zásadní. Protože, jak nám říká apoštol Pavel, kdyby nebyl „Kristus vzkříšen, je vaše víra marná, ještě jste ve svých hříších.“ (1. Korintským 15:17) Bez vzkříšení a bez vítězství nad smrtí by nám Kristova oběť nebyla nic platná. Ale Kristus vstal z mrtvých a my se můžeme radovat.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

6. 4. 2012

Co věděl už Izajáš

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg„Hle, můj služebník bude mít úspěch, zvedne se, povznese a vysoko se vyvýší. Jak mnozí ztrnuli úděsem nad tebou! Jeho vzezření bylo tak znetvořené, že nebyl podoben člověku, jeho vzhled takový, že nebyl podoben lidem. Avšak on pokropí mnohé pronárody krví, před ním si králové zakryjí ústa, protože spatří, co jim nebylo vyprávěno, porozumějí tomu, o čem neslyšeli. Kdo uvěří naší zprávě? Nad kým se zjeví paže Hospodinova? Vyrostl před ním jako proutek, jak oddenek z vyprahlé země, neměl vzhled ani důstojnost. Viděli jsme ho, ale byl tak nevzhledný, že jsme po něm nedychtili. Byl v opovržení, kdekdo se ho zřekl, muž plný bolesti, zkoušený nemocemi, jako ten, před nímž si člověk zakryje tvář, tak opovržený, že jsme si ho nevážili. Byly to však naše nemoci, jež nesl, naše bolesti na sebe vzal, ale domnívali jsme se, že je raněn, ubit od Boha a pokořen. Jenže on byl proklán pro naši nevěrnost, zmučen pro naši nepravost...

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

1. 4. 2012

Lekce běhání

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgBratři a sestry, dnes nás čeká úžasný biblický text, který je velkou výzvou a zároveň povzbuzením. Budeme číst text, který následuje po známé jedenácté kapitole listu Židům. Ta jedenáctá kapitola nádherně definuje, co je víra a potom podává seznam historických hrdinů víry. Nakonec kapitoly potom o těchto hrdinech čteme: „A ti všichni, ačkoliv osvědčili svou víru, nedočkali se splnění toho, co bylo zaslíbeno, neboť Bůh, který zamýšlel pro nás něco lepšího, nechtěl, aby dosáhli cíle bez nás.“ (Židům 11:39-40)

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek